Barski ljetopis – Predstava Narodnog pozorišta Subotica „Edeš Ana“

 

 

Bar, 26. jul 2017. godine

 

Narodno pozorište Subotica biće u četvrtak, 27. jula gost Večernje scene Barskog ljetopisa, kada će se našoj publici predstaviti komadom „Edeš Ana“, koju je po motivima istoimenog romana Dežea Kostolanjija, režirao  Jožef Cajlik. Predstava počinje u 21:30h na Ljetnjoj pozornici. Ovo je jedini komad koji se ne igra u Starom Baru i to zbog tehničkih uslova koji su, u ovom slučaju, podesniji na Ljetnjoj pozornici. Uloge tumače: Hermina G. Erdelji, Natalia Vicei, Arpad Černik, Zoltan Mezei, Nandor Silađi, Katalin Siracki, Ervin Palfi, Čila Pamer i Ervin Palfi.

„Edeš Ana“ je predstava o brutalnom izrabljivanju sluškinje od strane gospodara, o opsesivnoj vezanosti gospodara za sluškinje i sluge, o nesposobnosti sluge da izađe iz paralizujuće pozicije, o svakom mogućem izrabljivanju i poništavanju žene u kapitalističkom društvu i, na kraju, o užasnoj, samoubilačkoj, neartikulisanoj pobuni žrtve kojoj je izbrisan identitet. Glumci lako i efikasno iz naracije prelaze u dramsku igru. Imaju sveden pristup glumi pa u svim ulogama djeluju ubjedljivo.

Kritika je za Cajlikovu režiju kazala da je odgovarajući odraz Kostolanjijevog književnog stila, fino zamiješanog apsurda, poezije, metaforike, fantazmagorije i groteske, spoj koji u predstavi ima i trunke čehovljevske atmosfere, melanholičnog vapaja za životom koji neprestano izmiče.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 15 =