Barski ljetopis – Predstavljanje četvrtog izdanja „EX YU rock enciklopedije“


Večeras će u okviru Književnog programa Ljetopisa na platou ispred Dvorca kralja Nikole sa početkom u 21h biti predstavljeno četvrto izdanje „EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJE“, autora Petra Janjatovića.

Enciklopedija obuhvata period istorije muzike od šezdesetih godina do danas, a koncentrisana je na prostor bivše Jugoslavije. Prva enciklopedija izašla je 1998. godine u izdanju „Geopoetike“, a uslijedila su tri dopunjena izdanja.

Izdanje sadrži biografije i diskografije najpopularnijih umjetnika sa jugoslovenske rok scene, kao i informacije sa rok scene nakon raspada SFRJ. Osim roka, u knjizi su zastupljeni bluz, rege, svjetska muzika, hip-hop i ambijentalna muzika. Takođe,  nalaze se i informacije o najznačajnijim i najvećim jugoslovenskim rok festivalima i časopisima, te medijima koju su pisali o rok muzici.

Kroz više stotina enciklopedijskih jedinica i mnoštvo fotografija, čitaocu je pružena prilika da na jednom mjestu doživi istoriju rokenrola na prostorima bivše Jugoslavije i sadašnjih njegovih nasljednika.

Petar Janjatović se novinarstvom počeo baviti još u gimnaziji kao saradnik emisije „Veče uz radio“ Prvog programa Radio Beograda. Pisao je za novine i magazine: „Džuboks“, „Start“, „Politikin zabavnik“, „Rock“, „Duga“, „NIN“, „Vreme“, „Reporter“, „Super Tin“, „XZ“, „Politika“, „Tages Zeitung“, „Transition“ i u omladinskoj štampi na prostoru bivše Jugoslavije. Pripremao je i vodio brojne muzičke radio i TV emisije. Bio je dopisnik časopisa „Billboard“ sa područja Balkana, saradnik na radiju BBC i Radio Free Europe. Od marta 2003. godine je predstavnik izdavačke kuće Dallas Records za Srbiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 8 =