Barski ljetopis – Veče Enesa Halilovića i plesna predstava za đecu


Treći program Književnog segmenta „Barskog ljetopisa“ – „Portret pjesnika i pripovjedača Enesa Halilovića“ biće upriličen 31. jula ispred Dvorca kralja Nikole u 21h.

Enes Halilović je rođen u Novom Pazaru. Objavio je 15 pjesničkih, proznih i dramskih knjiga koje su prevedene na mnoge jezike i osnovao književni i web časopis. Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih, književne nagrade „Kočićevo pero“ za dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi za knjigu „Sekvoja“, kao i „Velike nagrade IVO ANDRIĆ“, za istu knjigu.

Halilović godinama istražuje različite istorijske događaje, tražeći u njima nešto lirsko i uspijeva u tome da događaje iz prošlosti transponuje u umjetnost, poeziju ili prozu, pružajući tim svjedočanstvima umjetničku vrijednost. Upravo jedan takav motiv pojavljuje se, između ostalog, i u zbirci „Sekvoja“, i to u pjesmi koja je vezana za Crnu Goru, odnosno limski kraj.

Za urednički rad dobio je nagradu „Sergije Lajković“.

——————————

Iste večeri, od 21.30h, na Šetalištu kralja Nikole biće priređen događaj za đecu „Stonogica brojalica“ iz Pratećeg programa Festivala.

Radi se o muzičkoj interaktivnoj predstavi jedinoj te vrste na svijetu, rađenoj po prvoj knjizi đečjeg stvaralaštva brojalica koja opisuje đečiji svijet: prirodu, životinje, prijatelje, porodicu, godišnja doba, a osmišljeni su i kao vježbe za razvoj govora. „Stonogica brojalica“ je i radionica tjelesne muzike na kojoj se uče osnovne tehnike tjelesnih perkusija, a publika/đeca su izvođači u velikom orkestru tjelesnih muzičara.

Pjesme su muzički prilagodili Marko Dinjaški i Ana Vrbaški, poznati kao muzički i pozorišni duo Alice in WonderBand. Ana je komponovala pjesme, a Marko osmislio tjelesne perkusije. Ovaj sastav je i prije četiri godine bio gost „Ljetopisa“ i izazvao ogromno interesovanje i pažnju najmlađe publike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × two =