Bečići, hotel Tara – Otvorena izložba “Slike mojih prijatelja”

U subotu, 05. avgusta 2017. godine, u hotelu Tara u Bečićima, otvorena je izložba pod nazivom „Slike mojih prijatelja“.

Autor izložbe Branko Kovačević, vlasnik Galerije “Most”, iz umjetničkog fonda svoje galerije opredijelio se za radove sljedećih umjetnika: Miloša Vuškovića, Gojka Berkuljana, Branka Filipovića Fila, Voja StanićaNikole VujoševićaLuke BerberovićaNikole GvozdenovićaCvetka LainovićaLjubomira BrajovićaSlobodana SlovinićaBranka Stamatovića, Dimitrija PopovićaDragana KaradžićaMilovana Mikija RadulovićaToma PavićevićaNikice RaičevićaMiša Vemića, Ratka OdalovićaDraška DragašaLjubomira PopadićaNaoda Zorića i Nikole Radovića.

Organizacija i postavka izložbe – akademski slikar Sreten Nikčević, Art gallery hotela Tara Bečići.

Izložbu otvorila gospođa Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti.

U ime organizatora Art gallery hotela Tara Bečići, prisutnima se obratio Sreten Nikčević.  Pozdravio je pośetioce i zahvalio gospodinu Branku Kovačeviću na ustupljenim umjetničkim djelima poznatih crnogorskih slikara koji su zastupljeni na ovoj izložbi. Nikčević je posebno naglasio značaj i neophodnost povezivanja kulture i turizma.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković je govorila o postavci izložbe u hotelu Tara, kao i o značaju Galerije Most na crnogorskoj kulturnoj sceni. Zastupljeni autori na izložbi, svojim djelom obilježavaju pedeset godina visokih stvaralačkih dostignuća na ovim prostorima, kazala je između ostalog Ljiljana Zeković (više u video zapisu).

IZLOŽENI RADOVI

Otvaranje izoložbe “Slike mojih prijatelja”, privuklo je veliku pažnju pośetilaca koji su uživali u djelima vrhunskih crnogorskih autora. Ovakve izložbe su i mjesta okupljanja značajnog broja umjetnika, pa je uz dobrog organizatora, koji se svake godine pokazuje i kao odličan domaćin, druženje umjetnika i pośetilaca nastavljeno do kasno u noć.

Priređivanje ovakvih izložbi, nameće potrebu da se nešto kaže o autoru i organizatoru izložbe. Ovo tim prije što je izložba karakteristična po kvalitetu i broju zastupljenih autora, a svakako i po mjestu održavanja.

Prikazani kvalitet i broj zastupljenih crnogorskih autora govori o tome da ovakvu izložbu mogu prirediti samo specijalizovani muzeji, institucije i galerije koje imaju bogate kolekcije vrijednih radova. Upravo to se može reći za Galeriju “Most” iz Podgorice. Koliki je zapravo njen značaj najbolje se može viđeti iz dijela izlaganje Ljiljane Zeković na otvaranju ove izložbe u kome kaže: “Podsjetimo se da Galerija Most u crnogorskom kulturnom životu predstavlja mnogo više od mjesta izlagačke djelatnosti, prodajnog prostora i radionice za opremanje likovnih djela. Ona je od početka svog djelovanja bila stecište eminentnih likovnih umjetnika, istoričara umjetnosti, publicista, književnika, dramskih umjetnika, režisera, muzičara i onih koji u umjetnost traže i nalaze najuzvišenije vrijednosti ljudskog duha. Poput Pariskih salona, postala je mjesto dijaloga o umjetnosti, kreativna radionica i multimedijalna pozornica. Raznovrsni programi, likovne kolonije, izdavačka djelatnost, manifestacije različitog profila, pozorišna produkcija, koncerti, povezivanje različitih kulturnih prostora i sredina na domaćem i internacionalnom nivou, preko 300 samostalnih i kolektivnih izložbi domaćih i stranih autora formirali su značajan Centar za kulturu čiji je nukleus likovna galerija.

Naziv izložbe Slike mojih prijatelja upućuje na humanu dimenzije ljudske komunikacije koja je, u ovom kontekstu, uspostavljena između galeriste Branka Kovačevića i likovnih stvaralaca, između Galerije Most utemeljene 1994. godine na Cetinju, kasnije izmještene u Podgoricu, i eminentnih crnogorskih umjetnika čija se djela nalaze u njenoj bogatoj i vrijednoj kolekciji”.

Prethodnih godina smo dosta pisali o hotelu Tara i njihovom pravilnom sagledavanju neophodne veze između turizma i kulture, što su u više navrata potvrdili organizovanjem kvalitetnih izložbi. Ovogodišnja izložba pokazuje da to nijesu bili izdvojeni kulturni događaji, već da je to kontinuitet u stvaranju kvalitetne turističke ponude kroz razne vrste kulturnih sadržaja. Akademski slikar Sreten Nikčević koji je konkretno zadužen i za organizaciju i postavku izložbe, i ovom prilikom je bio na visini zadatka. Sve do sad organizovane izložbe u hotelu Tara smo pośetili i zabilježili. Sagledavajući njegov angažman u svim segmentima organizovanja prethodnih izložbi konstatovali smo da Sreten Nikčević nesebično ulaže sebe u sve elemente vezane za organizaciju i da to za njega nije posao, to je ljubav. Nakon ovogodišnje izložbe dobili smo jaku potvrdu ove naše konstatacije. Poželimo da u narednom periodu bude još ovakvih saradnji između galerija i hotela, a ova između gospode Kovačevića i Nikčevića, odnosno Galerije Most i hotela Tara neka bude primjer dobre saradnje na zadovoljstvo ljubitelja umjetnosti.

Redakcija portala 
Montenegrina.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + fourteen =