Beograd – Izložba “Šest tačaka dodira”


Izložba pod nazivom “Šest taka dodira” predstaviće radove šest umjetnica iz regiona – Nade Kažić, Ivanke Vane Prelević, Katarine Švabić (Crna Gora), Merime Ivković (BiH), Šemse Gavrankapetanović i Aleksandre Šaranović (Srbija). Izložba će biti otvorena u četvrtak 16. novembra 2023.godine, u 19 h u prostoru Galerije Kuće legata, Knez Mihailova 46, a trajaće do 7. decembra 2023.

Izložbu je podržalo: Ministarstvo kulture i medija  Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavni grad Podgorica Crne Gore, kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Ovo je druga  izložba u okviru projekta započetog 2022. godine  u Sarajevu, a  čija je inicijalna ideja istraživanje raznovrsnih mogućnosti tretiranja papira kao konotativne i osnovne gradivne jedinice likovnog djela. Različite  umjetničke  prakse učesnica  projekta  rezultirale su inovativnim likovnim odgovorima na ovaj svojevrsni umjetnički izazov. Kroz zajedničku izložbenu postavku, personalne poetike autorki pronašle su međusobne  “tačke dodira”, dok je ispitivanje vitalnosit papira kao materijala za rad, otvorilo prostor za dijalog različitih senzibiliteta i možda  novo, drugačije tumačenja ženskog pisma.

“Bilo bi zanimljivo istražiti da li žene u umetnosti često ili češće posežu za papirom kao materijalom, polazištem: moguće je da on svojom delikatnošću, finoćom, formatom, dostupnošću, posebno privlači žensku ruku u svojoj “lakoći postojanja“. No kako to istraživanje nije rađeno, ostaje da određeni vid “ženskog rukopisa” na ovom laganom, nežnom materijalu proučimo u slučaju šest umetnica i njihovih “tačaka dodira”. Kao kada se snežna grudva spusti niz padinu, ovaj projekat započet u Umetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine sa četiri umetnice se uvećava i usložnjava, u beogradskoj Kući legata ih je šest, a rast je predviđen i dalje, na osnovu poziva i odabira samih učesnica. Šest žena, afirmisanih umetnica srednje generacije, bogate izlagačke prakse i savremenog, inovativnog izraza, dolaze iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, a doajenka likovne scene, Šemsa Gavrankapetanović, pozvana je na zajednički zahtev.”

Izvod iz teksta za katalog izložbe, istoričarke umetnosti i muzejske savetnice Ane Popović Bodroža

Nada Kažić, rođena u Nikšiću 1963. godine. Diplomirala je na Likovnom odsjeku Više pedagoške škole u Nikšiću. Ostvarila je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnica je više nagrada za likovno stvaralaštvo. Član je ULUCG-a.

Ivanka Vana Prelević, rođena  1965. u  Podgorici. Diplomirala je 1990 i magistrirala 1995 god. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva. Na istom fakultetu je magistrirala 2006 god. na odsjeku scenografije. Član je ULUCG-a. Zaposlena je u Crnogorskom narodnom pozorištu kao scenograf. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada iz domena likovnog i primijenjenog stvaralaštva.

Katarina Švabić, rođena  1975. u Beogradu. Osnovne i magistarske studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagala  je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2006 -2019. radi kao profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Dobitnica je više nagrada za slikarstvo i crtež.

Merima Ivković, rođena 1983. u Mostaru. Završila studije biologije i hemije na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru a na istom Univerzitetu diplomirala je slikarstvo. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2012 god., odsjek slikarstvo. Član je udruženja likovinh umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH), L’ACADEMIE EUROPEENNE DES ARTS-FRANCE (AEAF), Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH (BHAAAS) te Međunarodnog savjeta za muzeje Bosne i Hercegovine (ICOM). Izlagala je  na više samostalnih izložbi. U statusu je istaknutog samostanog umjetnika Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Šemsa Gavrankapetanović, rođena u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umetnosti je završila u Beogradu 1968. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Poslediplomske studije završila je na istoj Akademiji, u klasi profesora Stojana Ćelića. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada za likovno stvaralaštvo.

Aleksandra Šaranović,  rođena1966.  u Beogradu.  Diplomirala  je na Slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1988. godine. Magistrirala je na istom fakultetu 1990. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radi u zvanju profesora strukovnih studija na Katedri za likovne i digitalne umetnosti Akademije tehničkih strukovnih studija “Beograd”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 13 =