Beograd – Modna revija posvećena kraljici Jeleni Savojskoj


U poneđeljak. 15. aprila 2024. godine, u italijanskoj Ambasadi u Beogradu, održana je manifestacija “Made in Italy”, na kojoj su predstavljene modne kolekcije crnogorske istoricarke umjetnosti i modne dizajnerke dr Anastazije Miranović i kolekcija “Putovanje na Mjesec” italijanskog kreatora, kostimografa i scenografa Mišele Guadiomontea.

Povod za manifestaciju je obilježavanje 100 godina od kad je započeta izgradnja italijanske Ambasade u Beogradu. Izgradnju Ambasade u Beogradu inicirala je kraljica Elene od Montenegra ili kraljica Jelena Savojska, kao znak dobrih istorijskih odnosa dvije zemlje. Iz tog razloga ova manifestacija je posvećena kraljici Jeleni Savojskoj. Organizatori manifestacije su modna agencija Fabrika i Ambasada Italije u Beogradu.

Za sve one koji su upućeni u život i rad crnogorske princeze Jelene, a kasnije kralice Jelene Savojske, nije iznenađenje što je ona stalna inspiracija modnim kreatorima i ne samo njima. Oličenje ženske ljepote, elegancija, obrazovanje, inteligencija, otmenost, kao i njen humanitarni rad i pomoć ugroženima, nadahnjuje i danas mnoge, kao što je to bilo i u vrijeme kad je bila princeza i kraljica. Očarava i to što je bez obzira na položaj i obrazovanje, uvijek ostala prirodna i svoja. Uvijek je znala da istakne da je kršna Crnogorka, bez obzira na sve okolnosti i njen položaj.

Kad je modnim kreatorima inspiracija osoba kakva je bila kraljica Jelena Savojska, onda ne čudi što su i prikazani modeli bili veličanstveni.

Upravo Jelena Savojska i vrijeme dinastije Petrović Njegoš bili su inspiracija za crnogorsku modnu dzajnerku dr Anastaziju Miranović, pa ne čudi što su njeni modeli izazvali posebnu pažnju. Svi njeni modeli prikazani na ovoj manifestaciji su ručno rađeni.

Fotografije: Modna agencija Fabrika

U drugom dijelu manifestacije predstavljena je kolekcija “Putovanje na Mjesec” italijanskog kreatora, kostimografa i scenografa Mišele Guadiomontea poznatog i po ručno slikanim modelima.

Fotografije: Modna agencija Fabrika

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 1 =