Biblioteka ,,Stevan Samardžić” Pljevlja – Književno veče “Vraneška legenda”JU Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić” Pljevlja u saradnji sa JU ,,Centar za kulturu” organizuje književno  veče na kome će biti predstavljena knjiga ,,Vraneška legenda” autora prof. Veselina Konjevića (Predanje o Pavi i Ahmetu – između istorije i legende).

Promocija će se održati u utorak 14. decembra u 18h u Čitaonici Biblioteke.

O knjizi će govoriti: prof. Sait Šabotić, Đina Bajčeta i autor, izvode iz knjige čitaće Andreja Gačević.

Prije oko tri i po vijeka, đevojka Pava, kćerka vraneškog kneza Nikole Milikića, jedinica i ljepotica, udala se za islamiziranog mještanina Ahmet pašu Hasanbegovića. Mladi Hasanbegović se nakon višegodičnjeg izbivanja iz svog rodnog kraja, vratio u Vraneš i zaljubio u Pavu, koja je pristala da se uda za njega, pod uslovom da ne mijenja vjeru i da sva muška đeca koju budu imali u braku budu islamske vjere a ženska hrišćanske.

Pava je rodila tri sina, Mušu, Hasana i Dauta, od kojih su nastala tri znamenita muslimanska bratstva Mušovići, Hasanbegovići i Dautovići.

Predanje o Pavi i Ahmetu ima univerzalno i svevremeno značenje i vrijednost, ono nosi u sebi snažnu poruku o potrebi vjerske i nacionalne tolerancije, bez obzira na razlike i predrasude koje nameće vrijeme, što je posebno aktuelna tema na prostorima Balkana a i šire. Prihvatanje drugog i drugačijeg, bez namjere i želje da ga ,,udešavamo” prema sopstvenim afinitetima i nahođenjima, ključna je poruka ovog predanja. Naše međusobne razlike, nastale uticajem različitih civilizacija kroz vijekove nijesu hendikep, već predstavljaju  naše kulturno i civilizacijsko bogatstvo, koje je nužno njegovati i afirmisati. Svemu tome predanje o Pavi i Ahmetu jeste savršen uzor, s toga ga je i vrijedno čuvati i afirmisati. Sve navedeno jasno ukazuje na to da značaj predanja o Pavi i Ahmetu nadilazi granice države Crne Gore, jer njegove poruke su jednako aktuelne u svim vremenioma i na svim prostorima, pogotovo u nacionalno i vjerski mješovitim sredinama. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × four =