Bivši gradonačelnik Vankuvera sin crnogorskih iseljenika

 

Poštovani pośetioci, objavljujemo priču “Bivši gradonačelnik zaslužan za zaostavštinu urbanog razvoja Vancouvera” koju je napisao Megan Stewart, novinar lista Vancouver Courier. Ovo je priča o Jacku Volrichu, bivšem gradonačelniku Vankuvera, čiji roditelji potiču iz Bjelopavlića.

Zahvaljujemo se gospodinu Vesku Karadžiću iz Vankuvera koji nam je poslao prevod priče i originalni tekst koji je izašao u listu Vancouver Courier od 09. juna 2010. godine. Interesantan je i put kako je Vesko Karadžić došao do saznanja o Jacku Volrichu. Prije više godina je sreo starijeg čovjeka čiji su roditelji takođe iz Bjelopavlića. Njegovo ime je Sonny Pavich, a po njegovoj priči roditelji su promijenili prezime Pavićević u Pavich. Tada je Sonny Pavich ispričao priču o bivšem gradonačelniku Vankuvera, Jacku Volrichu čiji su se roditelji prezivali Vuković i takođe  promijenili prezime. Podatke o bivšem gradonačelniku je znao, jer kako je kazao, njegov otac se zajedno sa braćom Vuković ukrcao na brod u Veneciji 1907. godine da bi 23. marta iste godine stigli u njujoršku luku Ellis Island.

Ubrzo su došli u Kanadu i počeli da rade u rudniku bakra na sjeveru Britanske Kolumbije u maloj rudarskoj naseobini Anyox. Tu je živjelo mnogo crnogorskih porodica koji su se družili i pomagali. Kada se rudnik zatvorio svi stanovnici iz tog malog mjesta su se iselili širom Kanade.

 

 

Bivši gradonačelnik zaslužan za zaostavštinu urbanog razvoja Vancouvera

 

“On je podržao planiranje za Expo 1986.g. uključujući rapidni saobraćajni sistem našeg grada”

Gregor Robertson

 

Bivši gradonačelnik, Jack Volrich, koji je bio na čelu Vancouvera u vrijeme svoje živopisne karijere, danas je prepoznat po svom radu na ključnim lokacijama gradskog urbanog prostora.

Jack Volrich je preminuo 31. maja 2010.g. od disfunkcije bubrega u 82. godini života. Komemoracija je obavljena juče u teniskom i badmingtonskom klubu u Vancouveru.

Volrich je bio izabran na mjesto gradonačelnika u dva mandata. Započeo je svoju karijeru u politici građanske orijentacije kao urbani reformator društva. Prvo je bio izabran na mjestu gradskog vijećnika 1972. i 1974. godine. Imao je uticaja kao osnivač TEAM-a (akcionog pokreta birača). Dva puta je bio biran za gradonačelnika. Drugi mandat je osvojio kao nezavisni kandidat podržan od NPA. Godine 1980-te izgubio je izbore u tijesnoj trci od Mike Harcourt-a, člana Nove demokratije.

Volrich je možda skrenuo u desno ali je ipak održavao suštinski princip TEAM-a koji se ogleda u tome da lokalna sredina bi trebala imati više uticaja na opštinske organe.

Gregor Robertson, sadašnji gradonačelnik Vancovera, rekao je da je Volrich bio važan faktor u gradskom planiranju. Robertson mu je takođe odao zasluge za “najbolju praksu urbanog razvoja”. “On je podržao planiranje za Expo 1986.g. uključujući rapidni saobraćajni sistem našeg grada”, rekao je Robertson za naš list.

Personalna tragedija je uticala na njegov porodični život i karijeru. Njegov sin je preminuo 1984.g. od kancera. Volrich je naveo sinovljevu smrt kao razlog za svoje mentalno stanje što je bio jedan od razloga za njegovu suspenziju iz Društva advokata u dva navrata, 1987. i 1995. godine. Njegova šćer Dana Volrich se sjeća kako je njihova familija balansirala između političkog i privatnog života. ”On nikada nije dozvoljavao da njegov posao i javni angažman utiču na porodične odnose”, rekla je Volrich. Kao dijete ona je voljela da ide svuda sa svojim ocem. ”Prisustvovala sam svakoj gradskoj paradi i svečanosti koje su se često održavale u tom vremenu. Uvijek sam bila spremna da se slikavam sa njim i on je to volio. Bila sam mu jako bliska”, kazala je Volrich.

Rezident i biznismen Dorin Braverman kaže da je Volrich zaslužan za izgradnju malog trgovačkog kvarta na Kerisdale. Takođe je istakla da je Volricheva vodeća uloga u Asocijaciji vlasnika nekretnina u Arbutusu bila ključna u njegovoj građanskoj aktivnosti. ”Sjećate se da su 70-ih godina htjeli da sagrade trgovački centar ogromne veličine kao Oakridge sa čime se nije složilo lokalno stanovništvo. Oni su bili veoma zahvalni Volrichu jer je imao sluha za njihove zahtjeve i uradio kako su oni željeli”, rekla je Braverman.

Braverman je takođe bila porodični prijatelj Volricha i njen suprug ga je poznavao još iz 40-ih godina kada su išli zajedno u King Edward srednju školu. Kasnije je Volrich upisao pravo na Univeritetu Britanske Kolumbije.

Kao sin imigranata iz Crne Gore, Volrich je rođen u Anyoxu u Britanskoj Kolumbiji. Pošto se u tom mjestu rudnik zatvorio njegova familija je preselila u Vancouver. Volrichev otac je preminuo od skolioze kada je imao 13 godina. Volricheva majka je radila u vešeraju.

Jedan novinar je 1977. godine zapisao: ”Zato što je vrednovao ono što je mukotrpno stekao, Volrich je takođe vrednovao socijalnu pravdu koju je uveo u javni život”.    

Megan Stewart
Novinar lista Vancouver Courier
mstewart@vancourier.com

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ ORIGINALNOG TEKSTA

tekst-vancouver-courir-a-m

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 11 =