Bogat i referentan novembarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta


Crnogorsko narodno pozorište pripremilo je bogat i referentan repertoar za novembar koji će obilježiti premijera predstave “Posjeta”, po motivima drame “Posjeta stare dame” Fridriha Direnmata, u režiji Aleksandera Morfova, uz niz drugih značajnih programa. Osim proslave 1. novembra – Dana Crnogorskog narodnog pozorišta, izvođenja brojnih predstava iz sopstvene produkcije na matičnoj sceni, repertoar će karakterisati izvedbe  opere i baleta, gostovanja i razmjena programa, učešće na regionalnom festivalu, projekat izdavačke djelatnosti, književnog i filmskog programa, uz početak rada na novoj predstavi.

Dan Crnogorskog narodnog pozorišta

Na ceremoniji povodom 1. novembra – Dana Crnogorskog narodnog pozorišta, u podne će tradicionalno biti uručene godišnje nagrade i priznanja članovima kolektiva i saradnicima nacionalnog teatra za visoke umjetničke rezultate i najbolje rezultate postignute u svim segmentima produkcije. Istog dana u 20 sati na Velikoj sceni, nakon protokolarnog dijela, biće izvedena predstava “Posjeta”, cijenjenog evropskog reditelja Aleksandra Morfova, koju publika u nacionalnom teatru može pogledati i 2. novembra. Autorski tim čine: Stefan Bošković, dramaturg, Nikola Toromonov, scenograf i kostimograf, Nina Perović, instruktorka pjevanja, Ivanka Vana Prelević, asistentkinja scenografa, Lina Leković i Gordana Bulatović, asistentkinje kostimografa, Jelena Šušanj, lektorka, Dušanka Belada, asistentkinja reditelja i saradnica na adaptaciji, Nada Vukčević i Slavko Kalezić, asistenti na scenskom pokretu i Nela Otašević, izvršna producentkinja. Uloge tumače: Varja Đukić, Mirko Vlahović, Slobodan Marunović, Aleksandar Radulović, Slavko Kalezić, Nikola Perišić, Jadranka Mamić, Sejfo Seferović, Jelena Nenezić, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jovan Dabović, Stevan Radusinović, Sanja Vujisić, Jelena Šestović, Radmila Božović. U predstavi igraju i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u klasi vanr. prof. Dubravke Drakić i to: Matija Memedović, Anđela Marunović, Jovana Brnović, Itana Dragojević, Mina Mićović, Miloš Kašćelan i Milo Perović.

U okviru novembarskog repertoara biće izvedene i sljedeće predstave: “Mali bračni zločini” Erika Emanuela Šmita, autorski projekat glumaca Marije Đurić i Pavla Bogojevića, “Pokojnik” Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Egona Savina, “Jerma” Sajmona Stouna, u režiji Ane Tomović, “Bladi Mun” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, “Djeca sunca” Maksima Gorkog, u režiji Jovane Tomić, ”Brod” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića, “Proces” Franca Kafke, u režiji Dušanke Belade i “Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova, u režiji Mirka Radonjića.

“Nesporazum” na Cetinju i u Užicu, a “Bladi mun” u Danilovgradu

Nakon sjajnog prijema publike na matičnoj sceni, kao i nagrade Damjanu Pejanoviću za najbolju režiju na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog festivala – FIAT u Podgorici, predstava “Nesporazum”, prema Alberu Kamiju, kojom je završena 69. sezona CNP-a, biće odigrana 3. novembra u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, a tri dana kasnije i pred publikom 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ u Narodnom pozorištu u Užicu. Takođe, predstava “Bladi Mun” će pored izvođenja na matičnoj sceni biti i pred danilovgradskom publikom 20. novembra u Centru za kulturu.

Gostovanja u CNP-u

Publika će u novembru imati priliku da pogleda i pet gostujućih izvedbi. Baletska predstava “Krik” podgoričke trupe Ballo na repertoaru je 4. novembra, dok Narodno pozorište Beograd gostuje u četvrtak, 9. novembra sa baletskim triptihom “Infinitas” koji će biti izveden na Velikoj sceni. Kantata„Apolon i Dafne“Georga Fridriha Hendla, autorke Sare Vujošević-Jovanović i koautorke Milice Radoman, kao jedinstven projekat na ovim prostorima, pred publikom je u srijedu, 15. novembra. Operski gala koncert, uz učešće najreferentnih italijanskih umjetnika, pred publikom nacionalnog teatra biće izveden u utorak, 28. novembra. Predstava “Obožavateljka”, prema Matu Matišiću, u režiji Ane Vukotić, iz najnovije produkcije Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” na repertoaru CNP-a je 27. novembra.

Njegošev dan, izdavačka produkcija, književni i filmski program

Povodom 13. novembra Njegoševog dana – crnogorskog praznika kulture, u nacionalnom teatru biće organizovan program na temu Izazovi pozorišnih interpretacija Njegoševog djela. Događaj je na programu 15. novembra u 11 sati u Press Sali CNP-a. U srijedu, 8. novembra biće održana promocija Monografije “Crnogorsko narodno pozorište 1953-2023”, koju je izdavčka produkcija CNP-a pripremila povodom jubileja 70 godina postojanja nacionalnog teatra. Programom “Ljubomir Đurković u sjećanju: dramaturgija, emocija i epoha”, Crnogorsko narodno pozorište obilježiće 29. novembra godinu dana od smrti jednog od najznačajnih crnogorskih dramskih pisaca. Podgorička premijera filma “Živko Nikolić – nedosanjani san”, čije je igrane djelove režirao Živko Nikolić, a dokumentarne Senad Šahmanović, biće održana u ponedjeljak, 20. novembra na Velikoj sceni.

Nastavak nove produkcije CNP-a

Sredinom novembra počinju i probe za novu predstavu “Ja sam ona koja nisam”, koju će prema jednočinkama savremenog hrvatskog dramskog pisca Mata Matišića režirati slovenački reditelj Vito Taufer. Predstava će premijerno biti izvedena krajem januara naredne godine na Velikoj sceni.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Foto: CNP

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 1 =