Bogat novembarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta


Crnogorsko narodno pozorište pripremilo je bogat i raznolik repertoar za novembar koji će obilježiti premijera predstave “Proces” koju je po tekstu Franca Kafke režirala mlada crnogorka rediteljka Dušanka Belada. Pored premijere, publiku u novembru očekuju i tri gostujuće predstave, predstave domaće produkcije i program Novi val crnogorskog filma. Pored toga, nacionalni teatar počinje sa radom na novoj predstavi, gostuje na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću i obilježava i Dan Crnogorskog narodnog pozorišta 1.novembar.

Dan Crnogorskog narodnog pozorišta

Na ceremoniji povodom Dana Crnogorskog narodnog pozorišta će 1. novembra u podne tradicionalno biti uručene godišnje nagrade i priznanja koja dobijaju članovi i saradnici nacionalnog teatra, za visoke umjetničke rezultate i  najbolje rezultate postignute u svim segmentima produkcije, kao i nagrada dobitniku/ci Konkursa za savremeni domaći dramski tekst. Istog dana će u 20 sati na Velikoj sceni biti izvedena predstava “Pokojnik” Branislava Nušića u režiji i adaptaciji Egona Savina koju publika u nacionalnom teatru može pogledati i 2. novembra.

Premijera predstave “Proces”

Predstava “Proces” koju je po tekstu Franca Kafke režirala mlada crnogorka rediteljka Dušanka Belada biće premijerno izvedena u srijedu 16. novembra u 20 sati. Predstava je na repertoaru i u 17. i 28. novembra. Dramatizaciju teksta potisuju Jovan Bošković i Dušanka Belada, scenograf je Jovan Bošković, kostimografkinja Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović. U predstavi igraju: Vukan Pejović, Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Bogojević i Stefan Vuković.

“Pokojnik” na 18. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću

Nakon sjajnog prijema publike na koji je naišao ansambl predstave “Pokojnik” na 39. Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, predstava je ušla u selekciju 18. Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću. “Pokojnik” će biti izveden 10. novembra u Nikšićkom pozorištu, a dan kasnije i u Centru za kulturu Tivat.

Gostovanja predstave “Bladi Mun”

Predstava “Bladi Mun” po tekstu i u režiji Ane Đorđević će 7.novembra biti izvedena Centru za kulturu Pljevlja, a 20. novembra u Centru za kulturu Tivat. Dramaturg je Stefan Bošković, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, scenografkinja Ljubica Petrović, muziku su radili Ivana Čanović i Bojan Jovović, asistentkinja rediteljke je Nataša Milićević, asistentinja kostimografkinje je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović.

U predstavi igraju: Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Kristina Stevović Obradović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Maša Božović, Stevan Vuković i Branka Otašević.

Gostujuće predstave u CNP-u

Publika će u novembru imati priliku da pogleda i tri gostujuće predstave. Predstava Nikšićkog pozorišta “Narodni poslanik” koju je po tekstu Branisalava Nušića režirao Goran Bulajić je na repertoaru 5. novembra, a komad Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja “Pod oba sunca” Ognjena Spahića u režiji Borisa Liješevića 6. novembra, u 20 sati na Velikoj sceni. Beogradsko dramsko pozorište dolazi sa predstavom “Let iznad kukavičijeg gnijezda” koju je po tekstu Kena Kizija i Dejla Vasermana režirao Žanko Tomić, a koja je na repertoaru 19. i 20. novembra u 20 sati na Velikoj sceni.

Početak rada na predstavi “Jerma”

U novembru počinje rad na novoj predstavi. Predstavu “Jerma” za koju je na  osnovu Lorkinog djela tekst napisao glumac, pisac i reditelj Sajmona Stoun režira Ana Tomović. Probe za “Jermu” počinju 14. novembra, a predstava će premijerno biti izvedena krajem decembra.

Novi val crnogorskog filma

U okviru programa Novi val crnogorskog filma publika će u novembru imati priliku da pogleda dva crnogorska filmska ostvarenja. Dugometražni film “Igla ispod praga” Ivana Marinovića biće prikazan 25. novembra, a kratkometražni film “Obrad i sve to” Branislava Milatovića u subotu 26. novembra na Sceni Studio, sa početkom u 20 časova. Ulaz na obje projekcije je slobodan.

Novembarski repertoar

U okviru novembarskog repertoara biće izvedene i predstave: “Djeca sunca” Maksima Gorkog u režiji Jovane Tomić, “Policajci” Slavomira Mrožeka u režiji Aleksandra Jovanovića i “Zlostavljanje” Jovane Tomić. Ulaznice se mogu rezervisati pozivom na broj biletarnice pozorišta 020/274-009.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − nine =