Bosiljka Bakočević – dobitnica Plakete Univerziteta Crne Gore iz oblasti umjetnosti


Studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti, studijskog programa Slikarstvo, Bosiljka Bakočević (9.96) dobitnica je Plakete za završene studije sa najboljim uspjehom iz oblasti umjetnosti od Univerziteta Crne Gore.

Na svom studentskom putu do uspjeha, kako navodi, jedan od najupečatljivijih simbola iz sjećanja predstavlja atelje Fakulteta likovnih umjetnosti. Atelje je dobila na trećoj godini, sa još tri koleginice, dok je Fakultet bio u staroj zgradi.

“Taj atelje je za nas bio simbol zajedničkog druženja i lijepih trenutaka gdje smo nesebično pomagale jedna drugoj, stvarale, učile zajedno i jedne od drugih. Prostor je imao velike prozore koji su gledali na park i jednu divnu kuću, svijetlozelene fasade koja je cijelom pejzažu davala lični pečat. Male stvari, i ovakve uspomene, ostaju u sjećanju“, kazala je Bosiljka.

Završni rad, iz oblasti slikarstva, odbranila je u klasi profesora Ratka Odalovića gdje trenutno pohađa master studije. Bazirao se na istraživanju koliko podsvjesno utiče na svjesno u procesu stvaranja jednog djela, pokušavajući da intuitivnost i spontanost zavlada kroz tehniku akvarela.

Bakočević je tokom studiranja postizala zapažene uspjehe. Proglašena je za najboljeg studenta FLU za 2019/20. studijsku godinu i bila stipendista Opštine Kotor i Ministarstva prosvjete Crne Gore za 2018/19. godinu. Njen rad je osvojio II nagradu na konkursu kompanije Luštica Development pod nazivom Celebrating Young Talents (Slaveći mlade talente).

Ministarstvo kulture Crne Gore odabralo je za učešće u IPA projektu MONET i umjetničkoj labaratoriji, u arheološkom muzeju Ribezzo u Brindisiju, regija Pulja u Italiji.

Prošle godine imala je priliku da svoj rad prezentuje na prestižnom događaju Art Market Budapest Virtual 2020, International Contemporary Online Art Fair.

„Imam samo jednu poruku za kolege, a to je da budemo jedni uz druge, da se pomažemo, pružamo podršku posebno sada kada su naišla teška vremena za oblast kulture”, poručila je Bakočević.

Plaketu je uručio vršilac funkcije rektora prof. dr Vladimir Božović u okviru obilježavanja 47 godina postojanja Univerziteta Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 6 =