Božidar Proročić – Salim Babulloglu nasljednik Haganija i Nizamija


Piše: Božidar Proročić spec. savjetnik u Kulturno-ekonomskom centu Azerbejdžana


U vremenu kada se Azerbejdžan svojim hrabrom i viteškom borbom bori da sačuva svoju vjekovima teritoriju Nagoro-Karabaha kada ginu hrabri borci Azerbejdžana za svoju domovinu. U želji da dam svoj doprinos miru na prostorima Nagorno-Karabaha koje je okupirala armija Jermenije, kao poslenik kulture i pisane riječi dajem svoj doprinos miru time što ću predstaviti jednog od najvećih živih pjesnika Azerbejdžana poslenika kulture i pisane riječi Salima Babulloglua.

 Salim Babullaoglu  (azerbejdžanski: Səlim Babullaoğlu) rođen je 10. decembra 1972. u Ali Bairamliju. Jedan je od najznačajnih predstavnika ,,novog talasa ” esejistu i prevodioca. Njegove pjesme prevedene su na desetine jezika na svijetu. Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih nagrada. Autor je desetak zbirki poezije među kojima se posebno ističu ,,Pukovniku niko ne piše ” (2010), ,,Sveska crteža Iljasa Gečmena.”  (2009).

Salim Babullaoglu je svojim nesebičnim doprinosom poeziji i kulturi Azerbejdžana postao jedan od najpoznatjih pisaca i pjesnika koji je slavu svoje domovine pronio daleko van njenih granica. Salim Babullaoglu u svojim knjigama i poeziji posebno njeguje patriotizam i ljubav prema svojoj državi. Svojim stihovima on na poetskom nebu Azerbejdžana ali i Evrope ispisuje najljepše i najslavnije stihove svoga naroda. Poput velikih mistika, drevnih mudraca i pisaca njegove domovine Azfaladin Haganija i Nizami Gandžavi(ja) koji su putujući Azerbejdžanom ali drugim državama svojom poezijom širili kulturnu i plemeniti misiju. Svojom poezijom Salim Babullaoglu oživljava blistavi put svoje domovine na zvjezdanom nebu i plumjesecu svim vjekovnim borbama ali i stradanjima svoje domovine. Na Azerbejdžanskom tlu koje je često bilo natopljeno krvlju kroz vjekove svoje borbe za nezavisnost i slobodu. On u svojim stihovima svim budućim naraštajima ostavlja bogato poetsko svjedočanstvo u odbrani svoje domovine onim najznačajnim pisanom poetskom riječju. Poznato je da u kriznim vremenima (ratovi, nemiri, progoni)  poeziju bude samo jedan putokaz u kulturnoj sferi kada nas obuzme tuga, bol,  a pred našim očima se ruše svjetovi. Jedna pjesma ili zbirka poezije Salim Babullaoglu neće riješiti sukob Azerbejdžana i Jermenije, ali kroz kulturnu prizmu pokazaćemo da naši prijatelji nisu sami na tom putu stradanja. Poezija pomenutog autora djeluje u svim teškim danima i krizama dođe kao inspiracija, svima onima koji u tim trenucima nose svoju domovinu a domovina je samo jedna. Tamo đe prvi put otvorimo svoje oči, tamo budu razasute i zapisane poetske misli velikih pjesnika poput Babullaoglu-a.

Stvaralaštvo Salim Babullaoglu predstavlja jedno od nezaobilaznih književno-poetskih opusa u savremenoj književnosti Azerbejdžana. Pjesnici poput njega predstavljaju nacionalno blago svoje domovine. Ne tako davno u XX vijeku a i mnogo prije toga pjesnici su predstavljali onu intelektualnu snagu i elitu svuda širom Evrope ali i Azije onaj simbol česte borbe a još češće otpora bilo kom vidu asimilacije od drugih naroda i okupatora koji su pokušavali da tlače druge narode. Mhatma Gandi jednom je zapisao ,,Moramo pružati otpor ugnjetavanju, ali nipošto ne smijemo nanositi zlo ugnjetaču. Njega moramo pobijediti ljubavlju”. Upravo takva je poezija Babulloglu-a njegova poezija je trajnija, od ratova, i progona koji u ovim teškim danima su se kao sjenka smrti nadvili na njegovom domovinom. Nijedan pjesnik ne može biti ravnodušan prema stradanju svoje domovine. Njegove pjesme djeluju kao molitva izgovorena iz dubine duše. Na takav način Babulloglu sada dok rat bijesni na granicama Azerbejdžana želi da kroz svoju poeziju ispiše tešku sudbinu svog naroda i svih stradalnika.

Salim Babullaoglu će svojom poezijom postati jedan od najprepoznatljivih pjesnika Evro-Azije koji svojim patriotizom, herojskim stihovima ali saradnom sa pjesnicima širom svijeta i dalje širi svoju plemenitu i humanu misiju dok vojnici stradaju na uvjek teškim i kravim granicama. Kroz refleksiju njegove lične poezije osjećamo sav njegov ponos, ali i svu njegovu tugu uz gorak ,,osmjeh” koji krasi ovog velikana poezije Azerbejdžana.

Odabrane pjesme Salim Babullaoglu-a:

O ĐECI I O SMRTI

Da li si ti vidio đecu:

ne onda kad se igraju rata,

već onda, kad dođu bez razloga,

stanu pred tobom i kažu gledaj, ja umirem?

Onda legnu, osmjehujući se zatvore oči

a kroz sekundu otvaraju oči sa osmjehom,

osmjehujući se ustaju…


RECITE MI MALOPRODAJNU CIJENU JEDNOG ČOVJEČJEG ŽIVOTA

Recite mi

maloprodajnu cijenu jednog čovječjeg života

i ja ću vam reći cijenu na veliko cijelog svijeta,

iako vi nekom algebrom koju poznajete uporedite rezultate,

ono što se ne slaže, što će se bačiti u oči

reći će vam da odsustvuje nepoznata ljubavi.

Preveli sa ruskog:
Lena Ruth Stefanović i Božidar Proročić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =