Božidaru Proročiću priznanje Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori


Ukrajina svake zadnje subote mjeseca novembra obilježava godišnjicu Gladomora (ukr: Golodomor),  možda najvećeg i najokrutnijeg genocida u istoriji ljudskog roda. Ove godine se obilježava 87 godina od Gladomora. Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori na čijem je čelu otpravnica poslova Nataliya Fiyalka ovaj tužni memorijal obilježila je 27-28 novembra u skladu sa preporukama NKT-a.

U prostorijama ambasade Ukrajine otpravnica poslova Nataliya Fiyalka govorila je o posljedicama Gladomora i šta on zapravo znači u modernoj istoriji Evrope i proučavanja bolnog perioda stradanja Ukrajinaca i Ukrajine od strane sovjetskog režima oličenog u Staljinju. U sklopu memorijala predstavljena je i knjiga književnika i publiciste Božidara Proročića ,,Gladomor genocid nad Ukrajinom 1932-1933.” u kojoj se govori o ovom bolnom i traumatičnom periodu stradanja više miliona Ukrajinaca. Otpravnica poslova ambasade Ukrajine Nataliya Fiyalka ovom prilikom je uručila priznanje Božidaru Proročiću za doprinos afirmaciji ukrajinistike u Crnoj Gori. Istakavši da je Proročić doprinio unapređenju i jačanju kulturnih i bilateralnih veza i odnosa između Crne Gore i Ukrajine.

Na samom kraju otpravnica poslova ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Nataliya Fiyalka je je istakla da ne želi da se ovakava genocid nikad nikome ne desi ni u Evropi ni u Svijetu, zhvalivši se svim prisutnima kao i gostima.

1 Comment

  1. Čestitam Božidare! Vjerujem da mnogi u Crnoj Gori nijesu znali ništa o ovom genocidu nad ukrajinskim narodom.Naravno,sve pohvale i za rad na portalu Montenegrina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − two =