Branka Bogavac prva počasna građanka Petnjice


Na samom kraju 2020. godine, održana je śednica Skupštine opštine Petnjica, na kojoj je donijeta odluka da prvi počasni građanin ove opštine bude Branka Bogavac, koja živi i stvara u Parizu, a svoje djetinjstvo je provela u Bihoru, na Boru. Prijedlog je potekao od Centra za kulturu Petnjica.

Koliko je ova odluka o proglašenju za prvog počasnog građanina Petnjice, emotivno uticala na Branku Bogavac dovoljno govori samo jedan mali citat iz njenog pisma zahvalnosti koji je uputila predstavnicima opštine Petnjica, a koji glasi: “Vaš dar, koji sam nazvala Vitezom zavičaja Bihora, isto je tako važan kao i Vitez umjetnosti i književnosti kojim me je Francuska, velika zemlja kulture, nagradila, samo što mi je ovaj naš bliži srcu”.

Proglašenje Branke Bogavac za prvu počasnu građanku Petnjice izazvalo je zadovoljstvo kod njenih prijatelja i svih onih koji cijene njeno stvaralaštvo i koji znaju koliko joj je na srcu Bihorski kraj i cijela Crna Gora.

Kao potvrdu tog zadovoljstva navodimo čestitku Dragana Šarovića iz Podgorice, koji je dobro upućen u rad Branke Bogavac i njegov značaj za promociju Crne Gore i njene kulture.

Draga Branka,
Evo jutros, na poslu, počitah najljepšu vijest koju čovjek može čuti za svog prijatelja. I dok sam čitao tvoj govor namijenjen Boru na Bihoru pomislio sam, Bože, Branka zaslužila si da budeš prva počasna Crnogorka Crne Gore, iz koje si davno otišla, sa zavežljajem zavičaja u duši. I baš taj zavežljaj, ta zavičajna konstanta u tebi, davala ti je snagu da se na tako stamen način suočavaš sa velikim svijetom, punim promjena, izazova, nepravdi, ali i velikih ljudi, čije si mudre riječi poklanjala Crnoj Gori. Za razliku od mnogih, koji su zavičaj ostavljali na granici Crne Gore sa drugim državama, odričući se tako svoje suštine, lako postajali ono što nijesu i okretali se protiv najdragocjenijeg u sebi, ti si tu nepromjenljivu suštinu u duši, srcu i mozgu trajno očuvala i pokazala jedini način na koji se čovjek-Crnogorac može oduprijeti Lalićevim opisima izdaje. Nagradio te je Kosmos, pomažući da tvoja luča mikrokozma razgoni mrak i osvjetljava puteve, kojima te je, kako kažeš, kuća pratila a selo sretalo.

Sa zadovoljstvom u duši i radošću u srcu, želim ti dobro zdravlje i još mnogo povrataka zavičaju.

Foto:
Branka Bogavac – butua.com
Petnjica – petnjica.co.me

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + 17 =