Brigita Antoni

Poštovani pośetioci, generacije mladih autora iz oblasti likovne umjetnosti, očigledan su dokaz da je Crna Gora nepresušni izvor talentovanih stvaralaca iz ove oblasti. Sa posebnim zadovoljstvom predstavljamo Brigitu Antoni, darovitu umjetnicu koja iako mlada, već ima zapažen broj izložbi i nagrada i koja zaista, kako sama kaže, ne stvara samo fizičke predmete nego i atmosferu oko njih. Uživajte.BIOGRAFIJA:

Brigita Antoni (1987) završila je diplomske (2010) i postdiplomske studije (2011) grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, dobivši nagradu za slobodni crtež. Boravila je na umjetničkim rezidencijama u Crnoj Gori i inostranstvu. Samostalno i kolektivno je izlagala više puta u Crnoj Gori i inostranstvu. Takođe je bila učesnik internacionalnog edukativnog programa “Ljetnja škola kao škola” u Prištini, i to na kursevima Borisa Budena “In the museum of history” (2017) i Juliete Arande “Meeting the Universe Halfway” (2018). Dobitnica je nagrade Milčik – Young Visual Artist Award (2019).

OSVRT UMJETNICE:

Do sada svoje radove sam izlagala u formi instalacije, digitalnog printa i nađenih predmeta. Nastojim da ne stvaram samo fizičke predmete nego i atmosferu oko njih.
Tema kolektivne svijesti, i još bitnije kolektivnog nesvjesnog, je ono na šta bih voljela da se fokusiram u daljem radu. Privlači me ideja da napravim ili pronađem predmete za transformaciju u apstraktne događaje, koji angažuju posmatrača i fizički i mentalno, pozivajući na interakciju i evocirajući arhetipove. Želim da stvorim mogućnost da zadivim gledaoce, u trenucima kada to ne očekuju, na mjestima gde to ne očekuju, neočekivano im vraćajući djelić sebe za koji nisu ni znali da je izgubljen.

Kontakt:
brigg3@gmail.com
https://brigitaantoni.tumblr.com/


IZBOR RADOVA

Iz serije radova Intriga 2015


Roads 2017


Dead End 2019


Iz serije radova The Moon is Wet and Wild 2019


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − nine =