Brisel – Događaj „Dan kulture i baštine Crne Gore u Belgiji – 2022“


Udruženje belgijsko-crnogorskog prijateljstva „MONTENEGRO“, u saradnji sa Stalnom misijom Crne Gore pri Evropskoj uniji, Ambasadom Crne Gore u Briselu i Stalnom misijom Crne Gore pri Sjeverno-atlanskom savezu, sa posebnim zadovoljstvom vas obavještavaju da povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore organizuju kulturni događaj „Dan kulture i baštine Crne Gore u Belgiji – 2022“ koji će se održati 27. juna 2022. godine, u  svečanoj sali Ambasade Crne Gore u Briselu (1050), rue du Trône n°117. 

U okviru programa manifestacije, koja  počinje od 17h00,  biće priređena izložba fotografija „Podgorica na starim fotografijama“, promocija knjige, časopisa i CD-a vezanih za tradicionalnu kulturu i umjetnost u Crnoj Gori sa akcentom na opus Ksenije Cicvarić a od 18h00 koncert kvarteta kontrabasa „BASSONEGRO“ u sastavu: Veljko BELEVIĆ, Ljubinko LAZIĆ, Slaven TURUSKOVIĆ, Predrag VUJOVIĆ, uz klavirsku pratnju Vide BELEVIĆ.

Kompozicije za kontrabas koje ce biti na programu je napisao kompozitor i profesor Muzičke akademije na Cetinju Senad Gačević koristeći tradicionalne forme i folklorne motive.

O opusu i djelu Ksenije Cicvarić, u okviru predstavljanja tradicionalne muzičke kulture i umjetnosti, govoriće Milorad Miranović a mlada umjetnica iz redova dijaspore, Lea Vratnica, interpretiraće nekoliko njenih najpoznatijih numera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =