Broodmen i Gradska muzika Budva – za efektan kraj  Muzičkog programa „Ljetopisa“


Impresivno veče evergreen, jazz, pop-rock i filmske muzike priredili su sinoć „Broodmen“ i Gradska muzika Budva. Brojni ljubitelji kvalitetne, žanrovski raznovrsne muzike, željeli su da isprate posljednji događaj Muzičkog segmenta 36. izdanja „Barskog ljetopisa“, pa je plato ispred Dvorca kralja Nikole bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Neobičan tročlani muški sastav neobičnog naziva „Broodmen“ (brooding = lamentiranje nad nečim, men = muškarci) počeo je kao novosadski dvojac ali već neko vrijeme uz njih je još jedan prijatelj, inače, Holanđanin, a sastav čine bubanj, električna gitara i harmonika. „Broodmen“ su osnovali u želji da kreiraju utočište otvoreno za najraznovrsnije ideje.

„Očekujemo jednu lijepu noć koju ćemo ponijeti sa sobom i pamtiti zauvijek“, kazao je frontmen benda Dragan Alimpijević Pik, neposredno pred sinoćnji nastup.

„Naš je repertoar, zbog nemogućnosti da se definiše na pravi način, najavljen kao filmska muzika, a to ’filmska’ je samo ’između ostalog’. Ja volim da kažem da su to muzički pejzaži – naši odgovori na svijet oko nas kroz muziku, čak i socijalno angažovane pjesme… Razne su tematike u pitanju a sve je instrumentalno, vrlo često veoma jednostavno, prosto i puno emocija, nekad ni mi ne znamo šta će da se desi do kraja koncerta“, kazao je Alimpijević, a do kraja koncerta, sada već znamo, publika je uživala u autorskoj muzici ovog nesvakidašnjeg benda, ne dozvoljavajući im da napuste scenu prije bisa.

Uslijedio je koncert Gradske muzike Budva pod vođstvom kapelnika Milutina Barbula. Otvorile su ga „Gonna fly now“ iz filma „Rocky“ i „So very hard to go“ (Tower of Power) izazvavši nove pozitivne reakcije iz gledališta. Svirali su Budvani i „Superstition“ (Stevie Wonder), „Dont you worry“, zatim „Havana“ (Camila Cabello), ali i stvari njemačkog kompozitora Hans Zimmera, „Think“ (Aretha Franklin) „Beat it“ (Michael Jackson), „I’m still standing“ (Elton John), Led zepellin, „Enter sandman“ (Metallica), nakon čega su uslijedile stajaće ovacije publike i dva bisa. Kompletan nastup pratila je neprekidna igra raznobojnih svjetala, nalik kaleidoskopu, na fasadi Dvorca.

Predsjednik Gradske muzike Željko Vasović izrazio je zadovoljstvo učešćem na „Ljetopisu“ posebno činjenicom da nastupaju na zatvaranju Muzičkog segmenta Festivala. „Što se repertoara tiče, interesantan je, popularan, nije svojstven ovakvim orkestrima ali trudimo se da idemo ukorak sa vremenom, da napredujemo, pa osim naših tradicionalnih ’đireva’ i tradicionalne muzike, volimo i ovu moderniju. Ima puno mladih, a takva muzika je magnet za njih“, smatra Vasović, dodajući da u ansamblu „jedva čekaju da dođu mladi koji kad sazru muzički postaju punopravni članovi, ostvaruju učešće u organizacionom i muzičkom dijelu, sviraju zahtjevne dionice, solo… ima i onih koji nikad nisu svirali a imaju želju da nam s pridruže. Ima ih, ovaj orkestar ostaje na njima. Za par godina slavimo 120 godina postojanja, treba nastaviti tu tradiciju“, poručuje Vasović¸ koristeći priliku da uputi apel odgovornima u Baru, posebno Božu Gagoviću i Ratku Stanisavljeviću koji su bili članovi nekadašnjeg barskog bleh ansambla, da ponovo pokrenu Gradski orkestar.

Gradska muzika koja je simbol grada Budve sa dugom i bogatom tradicijom, osnovana je davne 1906. godine, a pod vođstvom kapelnika Razbovskog nastupala do 1914. godine, kada je rad prekinut zbog ratnih okolnosti. Pod palicom sadašnjeg dirigenta Milutina Barbula, u posljednjih pet godina, orkestar je imao više od stotinu nastupa u zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =