Budva – Đečija sekcija animiranog filma „Naša Anima“

NVU „Primorska“ u saradnji sa JU „Narodna biblioteka Budve“ organizuje Đečiju sekciju animiranog filma „Naša Anima“.

Đečija sekcija animiranog filma „NAŠA ANIMA“ je predviđena da započne sa radom od 22.09.2021.god. Predviđeno je da sekcija traje 3 mjeseca, od čega će prva radionica trajati u periodu od 22.09.-27.09.2021.god. i ostvariće se u saradnji sa JU Škola animiranog filma „ŠAF“ iz Vranja. Termin druge dvije radionice biće naknadno zakazan. Sekcija će se odvijati u prostorijama NVU „Primorska“, Trg sunca br.4, Budva.

Cilja programa je formiranje đečije sekcije za izradu animiranog filma koju će pohađati đeca iz Budve. Radionicu će pohađati đeca iz viših razreda osnovne škole i srednje škole. Broj đece je neograničen. Polaznici se upoznaju sa istorijom animacije, a potom usvajaju osnovne tehnike i uz stručno vođstvo izrađuju animirani film uz pomoć crteža, kolaža, pijeska, plastelina i sl. Zahvaljujući lakoći izrade prvih izuma, đeci je na jednostavan način moguće objasniti osnovne zakone i preduslove animacije. Finalni proizvod radionice je kratkominutni animirani film sa odabirom tema vezanih za Budvu, njenu kulturu i istoriju, društveno odgovorne teme, promocija ekologije i održivog razvoja. Tema prve radionice je priča Stefan Mitrov Ljubiše i priča o jednom danu u budvanskom selu.

Radionica je besplatna.

Radionica je zamišljena da nakon probnog perioda od 3 mjeseca, pokuša da nastavi sa radom i formira školu animiranog filma i cjelogodišnji program koji bi obuhvatao ljetnje radionice, radionice u okviru osnovnoškolskih i srednjoškolskih programa, saradnju sa specijalizovanim ustanovama i sl.

U planu je da animirani filmovi budu prezentovani u lokalnim medijskim kućama kao dio đečijeg programa i u okviru tradicionalnih manifestacija, kao i prijavljeni u okviru međunarodnih takmičenja đečijih animiranih filmova.

Cilj radionice je i razvijati đečiju kreativnost, takmičarski duh, osjećaj pripadnosti gradu, vidjeti pogled na društvene probleme iz đečijeg ugla, u konačnom razvoj kulture i umjetnosti Budve. Osim toga uz pomoć radionice animiranog filma ostvaruje se saradnja i druženje sa đecom iz regiona.

Radionicu će voditi Marija Bliznakovski, arhitekta i Jelena Lazić, arhitekta. Prva radionica biće ostvarena u saradnji sa mentorima i đecom iz JU „ŠAF“ – škole animiranog filma iz Vranja.

Javna ustanova „ŠAF“ je škola animiranog filma osnovana 1986. god. iz Vranja, sa dugogodišnjim iskustvom, brojnim nagradama i ostvarenom saradnjom sa drugim školama animiranog filma na državnom i međunarodnom nivou.

Prijava za druge dvije radionice je u okviru prostorija NVU „Primorska“, Trg sunca br. 4 (zgrada Zavoda za izgradnju) u Budvi svakog radnog dana u terminu 9-11h.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =