Budva – Dokumentarna izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“

 

 

Povodom Svečane sjednice Skupštine opštine Budva, u srijedu, 22. novembra 2017. godine, u 11 časova, u hotelu „Budva“, biće postavljena dokumentarna izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“. Izložba je dio kulturnog programa kojim se obilježava Dan opštine Budva.

U pitanju je izložba koju su koncipirali arhitekta Slobodan – Bobo Mitrović iz Budve i arheolog i menadžer u kulturi Dušan Medin iz Petrovca.

Izložbu čini devet većih izložbenih panoa sa reprodukcijama dokumentarnih savremenih i starih fotografija, pisane, tehničke i crtane građe (vlasništvo uglavnom privatnih lica, institucija i organizacija). Na svakom panou prikazan je jedan od devet izabranih lokaliteta šireg budvanskog kulturnog pejzaža: Mogren, crkve u Starom gradu, Citadela, ostrvo Školj, podvodni sprud Tunja, Miločer, Sveti Stefan, ostaci utvrđenja Kastelo i Lazaret u Petrovcu, i ostrva Katič i Sveta Neđelja ispred Petrovca.

Podsjećamo da je izložba bila dio projekta „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“, koji je JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore organizovala u okviru „Dana evropske baštine“ koji su krajem septembra ove godine po prvi put održani u Budvi, a čija je centralna tema bila – kulturna i prirodna baština. Ovogodišnji program „Dana evropske baštine“ u realizaciji naše Ustanove, obuhvatao je, pored pomenute izložbe, niz stručnih predavanja relevantnih arhitekata i istoričara umjetnosti, kao i promociju knjige, što je pobudilo veliko interesovanje domaće i inostrane stručne i šire javnosti, pa se sa zadovoljstvom može konstatovati da je u pitanju jedna od najbolje posjećenijih i najatraktivnjih dokumentarnih izložbi ove javne ustanove tokom 2017. godine.