Budva – Izložba slika i crteža Jovana Jova Ivanovića

 

 

 

U srijedu, 22. novembra 2017. godine, u 18 časova, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi, otvara se izložba slika i crteža budvanskog slikara Jovana – Jova Ivanovića (1932–2017). Izložba je dio programa kojim se obilježava Dan opštine Budva.

Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović, a u muzičkom dijelu programa učestvovaće ženska vokalna grupa „Harmonija“ iz Budve. Izložene slike i crteži poznatog budvanskog slikara mogu se pogledati do 15. januara 2018. godine.

 

Dio teksta iz kataloga

Kroz svako pominjanje imena Jovana – Jova Ivanovića i svaki pristup tumačenju njegovog slikarstva, pred nama, uvijek nanovo, osvane raskošno plavetnilo osobene vizije Mediterana. Mediterana ne samo prepunog sunca i mora, već i Mediterana oplemenjenog određenim postulatima koji uključuju karakteristike podneblja u kome je rođena drevna evropska civilizacija.

Kao i u djelima najvećih svjetskih slikara, bilo da je u pitanju Španija, Italija, ili Grčka (Velaskez, Pikaso, Pijero dela Frančeska, El Greko… ), dubinski slojevi tipološke specifičnosti mediteranskog likovnog izraza ostvareni su u svojoj posebnosti i u djelu Budvanina Jovana Ivanovića. Ova neobična likovna pojava u jugoslovenskoj umjetnosti druge polovine XX i početka XXI vijeka, cijelovito ispunjena i oplemenjena tim čudnovatim mediteranskim duhom, daje nam za pravo da ga, ne slučajno, bez ikakvog pretjerivanja, povezujemo sa najvećim imenima evropskog, pa i svjetskog slikarstva…

…Svaki novi susret sa slikarstvom Jovana Ivanovića predstavlja put ka zaboravljenoj Božanskoj suštini koja se od davnina, na različite načine, pokazivala u stvaralaštvu i umjetničkom logosu Mediterana. U mnoštvenom izrazu govor umjetnosti je uvijek sijanje luče Božanskog otkrovenja koju je Jovan od Budve, naš savremenik, kroz vizuelni jezik slike uspio da oblikuje i na jedinstven način iskaže.

mr Lucija Đurašković
istoričarka umjetnosti

 

Biografija

Jovan – Jovo Ivanović rođen je u Budvi, 22. oktobra 1932.godine u trgovačkoj porodici. Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, jedno vrijeme je lutao i tražio oblast koja ga interesuje. Krenuo je u cetinjsku gimnaziju, pa zatim se obreo u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom koja se duboko urezala u njegov život kao i kasniji stvaralački rad.

Zanimljivo je istaći da je Ivanović u istoj školi diplomirao na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića. Potom odlazi u Beograd, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada.

Poslije Beograda usavršavao se u Francuskoj i Italiji, a studijsko putovanje imao je u Čehoslovačkoj. Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964. u zgradi Zeta filma poslije koje je krenuo sa aktivnijim prezentacijama u Italiji i Austriji, Belgiji … Od 1964. je član ULUCG- a od kada učestvuje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama ovog udruženja.

Među posljednjima je izložba Vrhovi savremene crnogorske umjetnosti u Kulturnom centru u Parizu 2004. godine a zatim u Bariju, Podgorici i Baru.

Bio je aktivni, učesnik Cetinjskog salona jugoslovenske umjetnosti “13 novembar” na Cetinju, na kojem je 1974.dobio i nagradu. Učesnik je više puta i čačanskog salona “Nadežda Petrović.”

Od prve izložbe pa sve do današnjih dana slavi ljepotu svoga drevnog grada jer je Budva bila i ostala prisutna u svim njegovim porama. Ljubav prema Budvi nesebično je dokazao i kroz nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne  galerije koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije. Kako je zapisala Olga Perović “Jovo je u galeriji radio na način onih uglednih crnogorskih stvaralaca koji su shvatili značaj stvaranja evropske kulturne klime u Crnoj Gori dajući dosta svoje energije na kvalitetno uobličavanje institucije na uštrb svog ličnog umjetničkog rada.”

O njegovom radu pisali su mnogi likovni kritičari; Olga Perović, Milan Coko Marović, Ratka Ćetković, Mladen Lompar, Tatjana Pejović, Ljiljana Zeković, Miodrag Kolarić, Đorđe Kadijević, Zoran Markuš, Antun Karaman, Mihajlo Bošnjaković, Dragan Radovanović, Petrica Duletić, Miodrag B. Protić, Ognjen Radulović, Nataša Nikčević, Ljubica Miljković, Bogdan Musović, Anastasija Miranović, Lucija Đurašković, Marija Mihaliček.

Ostali su i zabilježeni tekstovi iz pera Čeda Vukovića, Mila Milunovića, Mira Glavurtića, Nikole Vujoševića, Branke Bogavac, Sava Gregovića, Vasa Stanišića, Stanka Papovića.

Snimljene su mnogobrojne emisije i gostovanja kako u jutarnjim  programima tako i prilozi u informativnim, zabavnim emisijama i obrazovnom programu na kanalima bivše EX JU, TV Crna Gora i TV Budva.

Ivanovićev lik je bio inspiracija mnogim istaknutim umjetnicima kao što su: Milo Milunović, Božidar Jakac, Milić od Mačve, Salah Taher i Milan Tucović.

Uspješno se bavio pedagoškim radom u budvanskoj osnovnoj školi Stefan M. Ljubiša gdje je sa uspjehom držao časove likovnog vaspitanja.

Pored nagrade Cetinjskog likovnog salona na Cetinju dobio je nagradu grada Budve 1974, II Nagradu za slikarstvo u Italiji (Matera), 1976, kao i Nagradu ULUCG za crtež “Milo Milunović”, Titograd 1989.

Preminuo je 2017. godine u Budvi.