Budva – Poetsko veče Velimira Ralevića

 

 

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u petak, 12. oktobra sa početkom u 19 sati biće priređeno Poetsko veče Velimira Ralevića. O Ralevićevom stvaralaštvu će u Biblioteci govoriti i sa pjesnikom razgovarati profesorica Zorica Joksimović, koja je sa učenicima pripremila i recital: učenici će kazivati stihove Velimira Ralevića, ali i svoje inspirisane poezijom ovog autora.

Velimir Ralević je rođen 13. avgusta 1970. god. u Beranama. Piše za djecu i odrasle. Prevođen je na ruski, engleski, rumunski, rusinski, bugarski, makedonski i lužičkosrpski jezik. Pjesme su mu komponovane, izvođene i nagrađivane na mnogim dječjim muzičkim festivalima. Zastupljen je u 35 antologija u zemlji i regionu.

Objavljene knjige:

Nebo kuća beskućnika (za odrasle), Novi svet, Priština, 1994., Mravinjak u žitnom polju, Sfairos, Beograd, 1995, Divni sunovrati (za odrasle), Sfairos, Beograd, 1996, Svitac u grlu, Nova Evropa, Beograd, 1997, Mirišem na ljubav, Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade, Podgorica, 2000, Zlatni prozor, Interpres, Beograd, 2002, Tanjini prsti zvone, Interpres, Beograd, 2003, Brod u žitu, Jedinstvo, Priština, 2006, Vodeni čvor (za odrasle), Udruženje pisaca Kosova i Metohije, Kos. Mitrovica, 2007, Zaljubljeni vitez, JU Centar zakulturu Berane, 2009, Mjesečarenje na suncu, JU Centar za kulturu Berane, 2011, Bečkerečka mečka, JU Centar za kulturu Berane, 2013, Kroz život jurišaj, Pegaz, B. Polje, 2014, Prigovor danu (za odrasle) Pegaz, B. Polje, 2015, Želim ti reći, biblioteka «D. Tucović» Lazarevac, 2015, Slovne igrarije za mlađe i starije, Pegaz, B. Polje, 2016, Zvonjava, (zbirka kompozicija za djecu) Pegaz, B. Polje, 2016. i Pišem joj verse ljuvene (zbirka ljubavne poezije za odrasle), RVP, B.Polje 2017.

Nagrade i priznanja:

Vidovdanska povelja, Nagrada UKCG za dječju knjigu godine, Nagrada za najbolju dječju pjesmu o rijeci, Prva nagrada na pjesničkim Limskim susretima, nagrada za književno stvaralaštvo «Krilata Seošnica», priznanje opštine Berane za ostvarene rezultate iz oblasti književnosti, a dobitnik je i međunarodnih nagrada za ukupno književno stvaralaštvo «Stara maslina»(Bar), «Zlatno Gašino pero» (Lazarevac), kao i tri plakete „Mali princ“ (Tuzla).