Budva – Predstavljenje zbornika radova „Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“

 

 

 

U subotu, 11. novembra 2017. godine, u 19 časova, u budvanskoj Modernoj galeriji biće predstavljen zbornik radova o paštrovskoj i budvanskoj muzičkoj tradiciji „Začuh vilu u dubravu đe pjesan poje“, koji su uredili dr Zlata Marjanović, etnolomuzikološkinja, i Dušan Medin, arheolog i menadžer u kulturi, a koji je nedavno štampan podrškom Ministarstva kulture Crne Gore kroz ovogodišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore. Na predstavljanju knjige učestvovaće recenzentkinja mr Dobrila Popović, stručni saradnik na izradi knjige Davor Sedlarević, urednici i hor JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budve (dirigentica prof. Katarina Popović, pratnja na klaviru prof. Slađana Babović).

Zbornik je rezultat rada dva multidisciplinarna okrugla stola „Paštrovske muzičke teme“ održana u Beogradu i Petrovcu na Moru 2014, na kojima je uzelo učešća preko 20 istaknutih naučnika i umjetnika iz Crne Gore i Srbije. Već po podnaslovu zbornika može se dobiti uvid u širok spektar zanimljivih tema, obrađenih u ovoj publikaciji. Ideja urednika bila je da prikažu relevantne podatke o do sada prikupljenom paštrovskom i budvanskom kulturnom i muzičkom nasljeđu i novijem muzičkom stvaralaštvu, te da ga afirmišu i popularišu kroz različite vidove naučnih, stručnih i stručno-popularnih radova, sakupljenih i zapisanih sjećanja i svjedočenja naroda Primorja, Budve i Paštrovića, kao i kroz niz priloga, prije svega, muzičkih. U zborniku se nalazi ukupno 35 radova uklopljenih u devet tematskih cjelina (glava), naslovljenih prema poetskim melostihovima „istrgnutim“ iz paštrovskih i budvanskih tradicionalnih i autorskih pjesama.

Ovom prilikom, biće predstavljeno drugo korigovano i dopunjeno izdanje, objavljeno u suizdavaštvu Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i Društva za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u okviru biblioteke “Kulturno nasljeđe Paštrovića”, čiji je recenzent svjetski čuveni maestro Bojan Suđić, rodom iz Paštrovića, inače autor jednog teksta u ovom zborniku. Recenzenti zbornika radova su počivši akad. Petar Vlahović, etnolog, prof. dr Anika Vukčević Skovran, istoričarka umjetnosti, i mr Dobrila Popović, muzikološkinja. 

Prvo izdanje zbornika objavili su, u nevelikom tiražu, Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ i Društva za kulturni razvoj „Bauo” 2016. godine i predstavili ga u Beogradu i Petrovcu na Moru. Drugo izdanje nastalo je u želji izdavača da ova značajna i jedinstvena knjiga dospije do šireg kruga čitalaca, posebno onih iz domena muzičke umjetnosti, kulture, prosvjete, kao i do svih ostalih zainteresovanih subjekata.