Budva – Promocija zbirke poezije Katarine Sarić

 

 

Promocija zbirke poezije Katarine Sarić “SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale” čiji je izdavač Narodna biblioteka Budve, a koja je planirana za 20. novembar, zbog nevremena i nestanka struje odgođena je za četvrtak, 22. novembar u 19h. U promociji učestvuju autorka – Katarina Sarić i Stanka Stanojević, a u muzičkom dijelu nastupiće Necke (Nemanja Đorđević) iz Radija Katakomba- Budva, neformalnog udruženja muzičara alternativnog afiniteta, prije svega u hip-hopu kao i u svim drugim njemu srodnim žanrovima.

Ovo je jedan od programa u povodu obilježavanja Dana opštine Budva koje je Biblioteka započela 17. novembra, a koji će se odvijati do 25. novembra.

Katarina Sarić rođena je 1976. godine na Cetinju. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, diplomirala je Filosofiju a potom i Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.

Na Fakultetu za političke nauke u Podgorici, završava postdiplomske studije iz Socijalne politike i socijalnog rada. Objavljivala je u gotovo svim književnim žanrovima, priče su joj zastupljene u brojnim časopisima za književnost i kulturu, među kojima su “Diogen” Sarajevo, “Avangrad” Sombor, “Akt” Valjevo, “Anima-art” Beograd, “Riječ”, Brčko, “Avlija” Rožaje, “Pljuskovi” Mladenovac, “Slovoslovlje” Beč, itd., a neke od njih su prevedene na engleski, makedonski i ruski jezik i objavljene u časopisima ”The Baffler” i “Revijata Branuvanja” Struga, takođe i pjesme od kojih su neke objavljene u ,,World poetry yearbook” – 2014. (English edition) i ,,Balkan poetry today” 2017. 

U časopisu “Diogen”, uređivala je kolumnu o rodnim odnosima ,,Seks i provincija”, (2014 – 2015), u savezu udruženja žena ,,Budva” tribine ,,Balkanka u permanentnoj tranziciji” (2014 – 2015) a na portalima za kulturu, umjetnost i društvena pitanja, poput “See Cult – Abeceda nezavisne kulture”, PCNEN, Portal analitika, P.U.L.S.E.  itd., zastupljena je naučnim tekstovima filosofske i socijalne tematike. 

Učestvovala je na mnogim festivalima među kojima su: Trg pjesnika – Grad teatar Budva 2013, VIII Internacionalni sajam knjiga – Podgorica, XXVIII Barski ljetopis, Novi beogradski krug 2014, horor festival Crna ovca – Beograd 2014, Novi književni karavan – Prijedor 2014, Internacionalni festival poezije – Brčko 2015, IV kolonija Čelobrdo “Doživotna sloboda” itd.

Proznim i poetskim tekstovima, zastupljena je u mnogim antologijama i zbornicima, među kojima su ,,Antologija crnogorskog ženskog proznog stvaralaštva” koju je priredila dr Sofija Kalezić, u izdavaštvu ,,Zavoda za udžbenike” i kritičkoj monografiji ,,Minervin put” u kojoj je zastupljena literarnim profilom, istog priređivača a u izdavaštvu ,,Ratkovićeve večeri poezije” Bijelo Polje koje su u pripremi za štampu, zborniku naučnih radova ,,Književnost i jezik u funkciji promovisanja univerzalnih vrijednosti i identitetskih komponenti crnogorskog društva, Filološki fakultet, Nikšić, 2017 sa radom. dr Marije Krivokapić Diamond: ,,Ženski kod u književnosti Katarine Sarić”, zborniku radova ,,Pasaži iz Bara 2” (2012 – 2016) u izdavaštvu JP Kulturnog centra Bar, 2017, itd.

Prvi roman ,,S one strane svjetlosti”, objavljuje u književnoj zajednici ,,Mirko Banjević” Nikšić, 2011, romanesknu trilogiju ,,Caligat in sole” u podgoričkoj izdavačkoj kući ,,Narodna knjiga”2012. godine, roman ,,Nađa, uspori, zgazićeš pticu!” u atinskoj ,,Monoceros books”2014, a roman ,,Amputirani” 2017.  na sajtu za književnost – Amazon.

Zastupljena je u zbirci četiri autorke ,,Personalni karusel – šizofrena zbirka” u izdavaštvu JU ,,Narodna biblioteka Budve”, 2017.

 Na Amazonu se mogu naći i izdanja njene prve zbirke poezije ,,G-đice teatralne”, kao i zbirke kratkih priča ,,Akutna ženska sedmica” a u pripremi je antologija ,,Svi smo mi božija djeca” izdavača ,,Rom produkcija” iz Beograda, koja će biti uporedo trojezično prevedena na romski, engleski i hindu i objavljena u Beogradu i Nju Delhiju, u kojoj je zastupljena izborom iz poezije. Za istu izdavačku kuću, u pripremi je njen prvi putopis ,,Indija, moja škola”, a nedavno je iz štampe izašla, i na Sajmu knjiga u Beogradu promovisana, zbirka poezije “Kamijada i Kamiseja”.