Budva – Samostalna izložba skulptura „Duh života“

Samostalnu izložbu skulptura „Duh života“, umjetnice Marine Stoponje, otvoriće Njegova ekselencija  gospodin Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, u srijedu 25. septembra 2019. godine, u 20 časova u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu. Izložba je dio manifestacije Septembarski dani kulture. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović.

U nastavku prenosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Nikola Albaneže: „Poigravanje pak značenjima, a ne samo prividima autoričina je još u većoj mjeri istaknuta specifičnost koja bitno obilježava njenu individualnost. Na tragu pop-arta koji je od početka uzimao kao predloške banalne predmete svakodnevice i doslovno ih replicirao u umjetničkom formatu, i Marina sažetim i čistim izrazom, zasnovanim na ekonomičnosti primijenjenih sredstava, istražuje sadržaje koje nosi – jastuk. Međutim, njeno je propitivanje usustavljeno u seriju i svjesno usmjereno simboličkim potencijalima izvedenih kompozicija. Konkretno; semantika je zasnovana na odnosu između asocijativnih nizova: s jedne strane jastuk uz koji vežemo nježnost, intimnost, spokoj, dok mu se s druge kontrastno dijaloški nameću različiti elementi: jabuka kao znak želje i žudnje, glava kao stilizirani odraz produhovljenosti ili sjekira kao žestoka, gruba suprotnost navede- nim „jastučnim“ atributima. Ali drama je tek jedan mogući ishod; humorni odmak neprestano čuči u prikrajku.“

Marina Stoponja rođena je 1959. godine u Zagrebu u Hrvatskoj. Diplomirala je 1999. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na odjelu kiparstva. Član je HDLU-a od 1999. a HZSU-a od 2001. godine. Trenutno studira na poslijediplomskom doktorskom studiju kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetničku karijeru poslijednjih nekoliko godina paralelno razvija i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Do sada je realizirala 20 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu od kojih su i nedavno održane u Dubaiju, Zagrebu i Ras Al Khaimak.

Realizovala je desetak javnih radova u zemlji i inostranstvu. Njene skulpture nalaze se u privatnim i muzejskim kolekcijama od Hrvatske do Ujedinjenih Arapskih Emirata.  

Izložba je otvorena za posjetioce do 14. oktobra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + sixteen =