Časopis Komun@ – Promocija-omaž knjige “Janko Nikolovski- Po-etika života” u Skoplju

U organizaciji časopisa“ Komuna“ u Skoplju  će se u petak 9. juna 2023. u JU KIC održati promocija knjige – omaž, Janko Nikolovski, po-etika života  koju su za štampu priredili mr Željko Rutović i dr Mirko Jakovljević.

Knjiga koja je 2021. izašla u izdanju „Komune“ posvećena je publicističko- naučnom radu Janka Nikolovskog makedonskog novinara, teoretičara kulture i politike medija, esejiste, intelektualca i autora zapaženih knjiga i radova iz oblasti slobode izražavanja i slobodnog pristupa informacijama.

Knjiga je zbirka tekstova od strane regionalnih intelektualaca, profesora, teoretičara medija i prijatelja Janka Nikolovskog, koji su u dužem periodu sa njim naučno sarađivali u okviru tematskih projekata posvećenih slobodi izražavanja, posebno u okviru projekta“Medijski dijalozi“. Autori tekstova u knjizi između ostalih su: prof. dr. Ratko Božović, prof. dr. Vedada Baraković, prof. dr. Ljiljana Bulatović, dr. Zulfo Ahmetović…

Knjiga sa različitih aspekata osvjetljava lik, djelo i naučni doprinos gospodina Nikolovskog,inače iskrenog posvećenika i zaljubljenika u istoriju, kulturu i prirodne ljepote Crne Gore.

U knjizi su sadržani i njegovi naučno – kulturološko esjistički tekstovi koje je objavljivao kako u ovdašnjim naučnim časopisima( Medijski dijalozi i Medijska kultura) tako i u štampanim medijima i portalima u Crnoj Gori.

Janko Nikolovski obavljao je i dužnost Programskog direktora regionalne nagrade Zemalja zapadnog Balkana, Dialogos, utemeljene u Crnoj Gori, a u povodu izuzetnog doprinosa tj. naučno istraživačkog rada u oblasti slobode i kulture medija.

O knjizi će govoriti koautor knjige mr. Željko Rutović, u ime izdavača časopisa „Komun@“ njen direktor i gl.urednik  mr. Amer Ramusović, Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar Društva crnogorskih novinara, te advokat i prijatelj Janka Nikolovskog, Niko Polenak iz Skoplja.

Prisutnima će se u ime porodice Janka Nikolovskog obratiti njegova kćerka, profesorica njemačkog jezika, Cvetanka Nikolovska Gegaj.

Promocija će se održati  9. juna u Skoplju, u Javnoj ustanovi „Kulturno Informativen Centar“ u Salonu 19:19 sa početkom u 19 časova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − five =