Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Grupna izložba umjetnika iz Niša

 

 

U četvrtak, 4.oktobra 2018. godine, sa početkom u 19 časova  u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galerijama Perjanički dom i „Klub“ biće otvorena grupna izložba umjetnika iz Niša pod nazivom „mera – granica“ (izbor iz aktuelne umjetničke prakse Niša).

Ovaj projekat je nastao kao rezultat regionalne saradnje i partnerskih odnosa Centra savremene umjetnosti Crne Gore iz Podgorice i Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Izložba je namjenski koncipirana kao uzvratni korak saradnje a nakon održavanja izložbe „Savremena crnogorska likovna umjetnost“ autorke Maje Dedić u Nišu u maju ove godine.

Na izložbi  „mera – granica“ svojim djelima će se predstaviti sljedeći umjetnici: Bratislav Bašić, Jelena Kitić, Stevan Kitić, Jadranka Mišić Pejović, Perica Donko, Nikola Marković, Boris Gandolf, Miljana Radenković, Jelena Miljković Lazaret, Franc Curk i Ivan Mitić.

„Izložba „mera – granica“ se bavi identitetom. Raspon inividualnih umetničkih iskaza, od unutrašnjeg života pojedinca i referisanja na duhovne pozive, širi se ka problematizovanju pozicija čoveka i umetnika u uskom i širem društvenom kontekstu, ka konstatovanju određenih socijalnih fenomena i prepoznatljivih struktura… Izložbom „mera – granica“ otvorena su neka lokalna, regionalna i globalna pitanja, sa identitetom čoveka kao centralnim interesovanjem; ona ne teži kvalifikacijama skaliranih vrednosti i ne traži eventualnu krivicu. Naprotiv, ona predstavlja pokušaj merenja slike „našeg sveta“ okom duha, kroz izuzetna dela niških autora.

Izboru dela prišlo se imanentno tematskom krugu i s imperativom na savremenim strategijama stvaranja. Ona ne pruža potpuni uvid u umetničku scenu Niša, niti isključivo najreferentnija dela i njihove stvaraoce, već predstavlja autorsku koncepciju koja podrazumeva govor umetnika različitih generacija i prosedea“, zapisao je kustos izložbe Milan Ristić.

Izložba će u februaru 2019. biti prikazana u Galeriji Oficirski dom – Galerija savremene umetnosti Niš a u Podgorici se može pogledati do 29. oktobra.

Na otvaranju izložbe će govoriti Emilija Ćoćić Bilić, v.d. direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Niš; Milan Ristić, kustos Galerije savremene likovne umetnosti Niš i autor postavke kao i Maja Dedić, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.