Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba “Fluksni identitet”


„Poslednjih godina pojam identiteta se nalazi u središtu pažnje mnogih naučnih  rasprava  i tekstova najčešće iz oblasti filozofske i psihološko-psihijatrijske misli. Takođe on je i u fokusu istraživanja mnogih umjetničkih projekata, te brojne  i različite teme koje su u vezi sa njim postaju predmet umjetničke percepcije.

Projekat Fluksni identitet bavi se problemima identiteta, pitanjima njegove nestabilnosti, mogućnosti sažimanja u sebe različitih društvenih uticaja i spremnosti na promjene.

Pitanje identiteta je pitanje same čovjekove suštine. Ono je njegova veza sa prošlošću, sadašnjošću i sa predviđanjem budućnosti. Zbog svoje važnosti, tema identiteta našla se u središtu umjetničkih istraživanja umjetnika okupljenih na izložbi Fluksni identitet. Svoje umjetničke koncepte oni razvijaju krećući se kroz prošireno polje umjetnosti, ugrađujući u njega svoj lični diskurs, iskustvenu vizuru, različite umjetničke postupke i procese. Njihova umjetnička praksa se realizuje kroz prostorne, multimedijalne i interaktivne instalacije, crtež, performans, video, fotografiju i digitalnu umjetnost”, zapisala je kustoskinja izložbe Svetlana Mladenov.

Izložba “Fluksni identitet” je organizovana u produkciji VISART-Asocijacije za vizuelnu umjetnost i kulturu, uz podršku Ambasade Kanade i Centrom savremene umjetnosti Crne Gore kao partnerom.

Na izložbi Fluksni identitet učestvuju umjetnici iz Kanade: Boja Vasic, Coco Guzman, Milutin Gubash , Sadko Hadžihasanovic , Sandra Brewster, Stuart Reid, Two Gullivers ( Besnik i Flutura Haxhillari) i Vessna Perunovich kao i umjetnici iz Crne Gore: Ivana Radovanović, Jelena Tomašević, Nenad Šoškić, Vesko Gagović.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 3. februara u 19h u Dvorcu Petrovića i biće na raspolaganju ljubiteljima umjetnosti sve do 28. februara.

Na otvaranju izložbe obratiće se Nj. E. Giles Norman (Džajlz Norman), ambasador Kanade akreditovan za Crnu Goru,  Jelena Božović, poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Svetlana Mladenov, istoričarka umjetnosti i kustoškinja izložbe Fluksni identitet.


THE TWO GULLIVERS

(FLUTURA PREKA & BESNIK HAXHILLARI)

Porijeklom iz Albanije, Flutura Preka i Besnik Haxhillari (The Two Gullivers), studirali su vizuelne umjetnosti u Tirani, Lozani, Berlinu i Montrealu (magistrirali i doktorirali na UQAM-u). Od 1998. rade kao duo pod umjetničkim imenom The Two Gullivers. Njihova umjetnička istraživanja se kreću u oblasti performansa, posebno ih interesuju procesi stvaranja i reanimiranja performansa i savremene umjetnosti. Dr Besnik Haxhillari, profesor je na odsjeku za filozofiju i umjetnost na Université du Québec à Trois-Rivières (UQTR). Dr Flutura Preka, član je istraživačke grupe URAV na UQTR. Žive i rade u Montrealu i Kvebeku (Kanada).

SANDRA BREWSTER

Magistrirala je vizuelne studije na Univerzitetu u Torontu. Svoje radove izlaže u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je Nagrade Toronto Friends of the Visual Arts Artist (2018) i Gattuso nagrade Scotiabank CONTACT festivala fotografije (2017). Brewster je prepoznata po svojoj praksi zasnovanoj na zajednici, a koja je koncentrisana na prisustvo Afroamerikanaca u Kanadi. Živi i radi u Torontu (Kanada).

MILUTIN GUBASH

Milutin Gubash, rođen je u Novom Sadu (Srbija). Njegova praksa obuhvata fotografiju, video i performanse, a redovno uključuje učešće porodice i prijatelja koji prikazuju verzije sebe u sapunicama Do-It-yourself, istorijskim prepravkama i improvizovanim pozorišnim komadima. Koristeći se jednostavnim sredstvima i često apsurdističkim gestima, Gubash preispituje pretpostavke o narativima našeg identiteta, istorije i okruženja. Živi i radi u Montrealu (Kanada).

STUART REID

Stuart Reid je interdisciplinarni umjetnik i dizajner koji radi u mediju crteža i slikarstva, u oblasti arhitekture i materijalu staklu. Rođen je u Londonu, Ontario, a studirao je na Univerzitetu Guelph (BFA 1974). Studirao je u Edinburghu kod Taddeus-a Kantor-a i Josepha Beuys-a, a u Engleskoj kod Patrick-a Reintiens-a. 1985. godine završio je master studije arhitekture (UCLA). Živi i radi u Torontu (Kanada).

VESSNA PERUNOVICH

Vesna Perunović je međunarodno priznata interdisciplinarna umjetnica, rođena u bivšoj Jugoslaviji, gdje je diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Beogradu. Njen umjetnički rad uključuje slikarstvo, crtež, skulpturu, video, fotografiju, performans i instalaciju. Vesna Perunović se bavi pitanjima doma, izmještanja, identiteta, pojmova mobilnosti i granica. Učestvovala je u brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, međunarodnim i rezidencijalnim projektima širom svijeta. Živi i radi u Torontu (Kanada). 

Coco Guzman

Rođena i odrasla u malom gradu na jugu Španije, Coco je stekla diplomu komparativne književnosti na Univerzitetu Paris 8 u Francuskoj i MFA na OCAD Univerzitetu u Torontu. Suosnivačica je Kolektiva Pez Luna, pozorišnog kolektiva posvećenog istraživanju veza između pokreta, pozorišta, crteža i prostora. Živi i radi u na relaciji Madrid/Toronto (Španija/Kanada)

SADKO HADžIHASANOVIĆ

Sadko Hadžihasanović je multidisciplinarni umjetnik. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (BFA) i na Univerzitetu u Beogradu, bivša Jugoslavija (MFA). Sadko je emigrirao u Kanadu 1993. godine tokom opsade Sarajeva. Njegov rad zasnovan je na istraživanju identiteta u vremenima stalnog kretanja, ratova, migracija i imigracije. Živi I radi u Torontu(Kanada).

BOŽA VASIC

Božo (Воја) Vasić se bavi videom, fotografijom, kratkim umjetničkim i dokumentarnim filmom. Porijeklom je iz SFR Jugoslavije. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, 1987. godine, nakon čega se, 1988. godine, seli u Kanadu. Osvojio je nekoliko internacionalnih nagrada za svoje filmove, a svoje umjetničke radove i filmove prikazivao je širom Evrope i svijeta. Živi i radi u Torontu (Kanada).

IVANA RADOVANOVIĆ

Ivana Radovanović (Titograd, 1983). Magistrirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Pavla Pejovića. Doktorirala na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dušana Petrovića. Radi kao docent na FLU-Cetinje. Kao Fulbrajtov stipendista na post-doktorskom istraživanju boravila je 2019. godine na Univerzitetu St. John’s u Njujorku. Dobitnica je Silvermine Fulbright Art Rezidencije za 2019. godinu, New Canaan, CT. Projektom „Čovjek Uomo Human“ sa umjetnikom Adinom  Rastoderom, predstavljala je Crnu Goru na 57. Venecijanskom bijenalu umjetnosti, 2017. godine. Predstavnica je Crne Gore za  Imago Mundi Highlights/ Art Theorema #1 kojim se ujedno otvario i Muzej Imago Mundi u Trevizu, Italija.  Odabrana  je među 10 umjetnika da učestvuje u Rezidencijalnom programu “ArTwins in Open Spaces” PAFOS 2017 – Evropska prijestonica kulture.

Dobitnica je Nagrade Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) i  Gran pri nagrade 37. Crnogorskog likovnog salona “13. Novembar“ (2015). Samostalno je izlagala u Americi, Austriji, Italiji, Srbiji i Crnoj Gori. Participirala je u rezidencijalnim, edukativnim i umjetničkim programima u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Portugaliji,  Finskoj, Grčkoj, Finskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i drugim zemljama.

JELENA TOMAŠEVIĆ

Jelena Tomašević (r. 1974) živi i radi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Rad Jelene Tomašević istražuje i preispituje strukture naše stvarnosti, životne sredine i društva i reflektuje se na percepciju vremena u našem svakodnevnom životu. Njena raznovrsna praksa zasniva se na konceptima prostora, vremena, nauke, arhitekture i filozofije, oblikuje se u skulpturalnim objektima, videu i fotografiji, pisanju, site-specific umetničkim instalacijama i zvučnim radovima. Predstavljala je Srbiju i Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu umjetnosti 2005. godine. Recenzije i interpretacije njenog rada su objavljivane u: Art in America, Wall Street International, NI Arts MagazineNI, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Psichologi Tomorrov, Financial Times, The Guardian, Flash Art , Sakramento Nevs, Arts and Culture, itd. O njenim izložbama i radovima pisala su značajna imena u teoriji i istoriji umetnosti, kao što je Linda Nochlin. Njena kratka priča izabrana je za štampu u knjizi Priče o dobrom susjedu, kao segment 15. Istanbulskog bijenala 2017. u izboru izuzetno značajnih teoretičara, kustosa, pisaca i umjetnika iz cijelog sveta. O njoj su snimljena dva dokumentarna filma. Rad „Objekat kazne” je snimljen u okviru međunarodnog projekta Artvision. U proljeće 2016. njemačko-francuska televizija ARTE snimila je dokumentarni televizijski film o umjetnici i emitovala ga na svojim televizijskim kanalima.

NENAD ŠOŠKIĆ

Nenad Šoškić je rođen Baru (Crna Gora). Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1994. godine, a postdiplomske studije je završio 1996. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u Srbiji. Profesor je na studijskom programu Vajarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2008. do 2014. godine je bio dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2014. do 2021. godine obavljao je funkciju poslovnog direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici. Svoju umjetničku aktivnost započeo je učešćem na značajnim vizuelnim manifestacijama, kao što su: I Bijenale mladih, Vršac (1994), Cetinjsko bijenale, Cetinje (1994, 1997), Trijenale skulpture, Pančevo (1997), kao i na izložbama u umjetničkim institucijama nekadašnje Jugoslavije. Učesnik je mnogih izložbi savremene umjetnosti Crne Gore u inostranstvu, a poslednjih godina bilježi značajne umjetničke projekte u SAD-u i Italiji. U javnom prostoru Crne Gore postavljeno je nekoliko njegovih skulptura. Dobitnik je nagrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (2004), nagrade Milunović – Stijović – Lubarda, Tradicionalna izložba ULUCG, Podgorica (2000) i dr.

VESKO GAGOVIĆ

Vesko Gagović ( Nikšić, 1963 ) živi i radi u Podgorici (Crna Gora).                                                                                                                                                                           Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti (1988. godine) i poslijediplomske studije (1991.godine), završio je u Sarajevu (BiH). Samostalno je izlagao u Sarajevu (Galerija Doma mladih, 1990, Kafe Zvono, 1990, Novi Hram, 1991); Podgorici ( Moderna galerija 1994,1997, 2018, Centar savremene umjetnosti,2015);  Nikšiću ( Galerija Forum,1990) ;  Beogradu, (Galerija SKC, 1993, 1995); Budvi ( Galerija Citadela, 1994);  Novom Sadu (Galerija Zlatno oko,1995); Oslu (GKC Ambasade SCG); Igalu (Galerija SPA, 2006, 2015); Cetinju (Galerija Biljarda, “014); Bar (Galerija”Veliša Leković, 2017); Milano (MC2Gallery, 2020) ; Veneciji, Crnogorski paviljon-58 Venecijanski bijenale 2019.  Grupne izložbe:  Jugoslavija, Crna Gora, BIH, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Slovenija,Kuba, Rumunija, Italija, Austrija, Njemačka, Grčka. Nagrade: Vršac (1994) Nagrada Galerije Zlatno oko, na Prvom Jugoslovenskom likovnom  bijenalu mladih; Podgorica (1995) Nagrada kritike, izložba ULUCG; Rijeka(2001), Nagrada na 15. međunarodnoj izložbi crteža; Cetinje ( 2002 ), Prva nagrada UNESKO-a, na IV internacionalnom Cetinjskom bijenalu; Podgorica (2004), Nagrada Ministarstva kulture Crne Gore, na konkursu za crnogorski suvenir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 9 =