Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba „Prepozvnavanje 5“


U četvrtak, 03. novembra, u 19 časova, u galerijama Perjanički dom i Botanička bašta biće otvorena izložba „Prepozvnavanje 5“,  petog po redu rezidencijalnog, regionalnog programa.

Ciklus izložbi koji je priređivan u gradovima saradnicima na projektu, otpočeo je u novembru 2021. godine predstavljanjem u Narodnom muzeju u Kraljevu, kao domaćinu rezidencijalnog programa održanog u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu 2020. godine. Potom je izložba prikazivana u Umetničkoj galeriji u Kruševcu, Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, Umjetničkoj galeriji „Nikola Petrov“ u Vidinu, a sada i u Podgorici, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Na izložbi je zastupljeno dvanaest umjetnika: Nenad Dimitrijević, Jelena Šalinić Terzić (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, MIljan Nedeljković (Niš), Svilen Stefanov, Bogran Aleksandrov (Bugarska), Tijana Vujović i Zoran Živković (Crna Gora).

Izložba razmatra niz pitanja koja su pokrenuta i rezidencijalnim programom a tiču se najprije umjetnika i umjetničkog djela u savremenom svijetu opterećenom pandemijom, potrošačkom kulturom, i umjetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitosti radova tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos ka prirodi i tehnologiji, i prevazilaze ograničenja medija, a naizgled prijatni pogledi provociraju sjećanja i mitove, analiziraju fenomene sadašnjosti između prošlosti, krize savremenosti i neizvjesne budućnosti.

Ustanove, saradnici na Prepoznavanju 5 su Umetnička galerija – Narodni Muzej Kruševac  koji je i naosilac projekta, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička Galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku, Narodni Muzej Kraljevo, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, i Umetnička galerija „Nikola Petrov“ u Vidinu, Bugarska.

Prepoznavanje 5 je nastavak dugoročnog regionalnog umjetničkog projekta Prepoznavanje, koji je do sada realizovan kroz četiri ciklusa izložbi: Prepoznavanje, 2005-2007 (Kruševac, Čačak, Kraljevo, Niš i Podgorica); Prepoznavanje 2, 2010 -2012 (Podgorica, Čačak, Niš, Kruševac, Kraljevo, Kumanovo i Sofija); regionalnu konferenciju Prepoznavanje 2013 u Kruševcu, kada je priređena i izložba bugarskih umjetnika; Prepoznavanje 3, započet rezidencijalnim programom u Sićevu i Nišu 2014. i završen priređivanjem izložbi 2015. i 2016. godine u Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Plovdivu i Nikšiću; kao i Prepoznavanje 4, započet rezidencijalnim programom u Ribarskoj Banji i Kruševcu 2017. i završen priređivanjem izložbi 2018-2020. godine u Kruševcu, Čačku, Krajevu, Nišu, Vidinu i Baru.

Umjetnički projekat Prepoznavanje počiva na višegodišnjem partnerstvu galerija/muzeja, kustosa i umjetnika, kojim se predstavljaju savremene umjetničke scene i razvijaju platforme za različite oblike kulturne saradnje u regionu.

Projekat u kontinuitetu podržava Ministarstvo kulture i informisanja Rebublike Srbije, zahvaljujući čemu se realizuje i ovo izdanje Prepoznavanja.

Stručni tim čine istoričari umjetnosti: Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić i Svilen Stefanov.

Na otvaranju izložbe „Prepoznavanje 5“ u Centru savremene umjetnosti Crne Gore govoriće kustosi, Julka Marinković, Ljubiša Simović i Ljiljana Karadžić.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 10 =