Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba „Sve je skulptura“ Đorđa Jandrića


Centar savremene umjetnosti Crne Gore Vas poziva na otvaranje izložbe „Sve je skulptura“ hrvatskog umjetnika Đorđa Jandrića koja će biti otvorena u Dvorcu Petrovića 11. novembra u 19 časova. Ovaj hrvatski umjetnik preispituje, ruši i stvara nove definicije skulpture i njenog poimanja. Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti Mladen Lučić, a postavka će se moći pogledati do 26. novembra.

“Kad je sredinom osamdesetih godina proteklog stoljeća Jandrić počeo čitati Pessoinu poeziju, nije ni slutio da će se uskoro dogoditi niz poveznica njegova rada s tim portugalskim pjesnikom i mistikom. Sustavom brojeva, kao promišljenom konceptualnom nadgradnjom svojega likovnog izraza, Jandrić se počeo baviti 2000. godine te se bez ikakve svjesne primisli približio Pessoi na području numerologije, koju je taj veliki pjesnik smatrao izuzetno važnom. Jandrić je čitajući Fernanda Pessou osjetio istinske poveznice, ne toliko s njegovom poezijom, koliko s prijenosom forme (poezija – kip) iz iskustvenog u transcendentalno, odnosno iz realnog u metajezik. Stoga se u svojim radovima ne služi isključivo citatima Pessoine poezije, nego uspostavlja lucidni dijalog otkrivajući dodirne točke, ali i nalazeći asocijativno-inspirativna uporišta kojima se koristi za svoja daljnja skulpturalna istraživanja,” zapisao je u tekstu za katalog istoričar umjetnosti Mladen Lučić.

Đorđe Jandrić (1956) je rođen u Zadru. Studije arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu upisao je 1975. godine, ali ih prekida 1978. godine kada u istom gradu na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje Nastavnički odsjek te studije istroije umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1985. i stekao zvanje profesora likovnog vaspitanja i likovnih umjetnosti. Počeo je izlagati već kao student treće godine ALU na 13. salonu mladih u Zagrebu 1981. godine, a do danas je održao trideset samostalnih i učestvovao na osamdesetak grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Predstavnik je Republike Hrvatske na izložbi Kip i objekt u Bratislavi 2005. godine i u Ženevi na izložbi Europart 2008. godine. U svom permanentnom istraživanju pojma skulpture izražava se u gotovo svim vizuelnim medijima (vajarstvo, slikarstvo, crtež, performans, video, film). Od 1985. do 1991. radi kao nastavnik u osnovnoj i srednjim školama, a 1995. godine počinje da radi kao asistent na Tekstilno – tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje 2007. stiče zvanje docenta. Iste godine prelazi na Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci gdje radi i danas u zvanju redovnog profesora. Autor je više skulptura u javnim prostorima, a radovi mu se nalaze u brojnim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Monografija Jandrić Mladena Lučića u izdanju Petikata iz Zagreba objavljena je 2020. godine. Živi i radi u Zagrebu i Rijeci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 2 =