Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba “Zumiranje” Ane Miljkovac


Izložba “Zumiranje” umjetnice Ane Miljkovac biće otvorena u poneđeljak 15. februara 2021. godine, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića.

Doc.dr Ana Miljkovac je rođena 1967. godine u Nikšiću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 1987. se upisala na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo. Sa te akademije se prepisala na Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju školske 1989/90.

Diplomirala je 1992. godine u klasi profesora Pavla Pejovića. U aprilu 2003. godine je odbranila magistarski rad pod nazivom Postolje i skulptura – realno imaginarne relacije.

Doktorirala je 2013. godine na Scenskim umetnostima Fakulteta za umetnost i dizajn u Beogradu kod mentora profesora Miloša Šobajića.

Izlagala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Koautor je pet udžbenika i pet priručnika za nastavnike.

Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je o izložbi, između ostalog, zapisala:

“Autorka djelima problematizuje kategorije djetinjstva, nostalgije, identiteta,  radosti življenja, igre, ljepote, prirode i čovjeka, partnerske odnose žene i muškarca, ljubavi, sjećanja, Novog svjetskog poretka, svjetlosti i tame, patnje, smrti. Slijedi Paskalovu misao da čovjek živi između provalije beskonačno velikog i beskonačno malog.

U Selfie-ju je autoportret umjetnice u mediju fotografije postavljen na dječiju igračku- ogledalo. (Rad je zamišljen kao interaktivan, posjetioci se mogu fotografisati.) Za nju je fotografija fikcijska, magijska i projektivna svijest (Suzan Zontag) što se očituje u ovoj koja je odraz odraza, kao i još dva rada: u ikonografiji jednog vidi se lice zgrade i obrisi umjetnice, u drugoj snimljen je neobičan, pomalo grotesktan izlog butika sa lutkama bez glava, u kojem se Ana opet reflektuje i to u kič haljini. Time umjetnica problematizuje kič kao kategoriju i zaumnosti naše realnosti.”

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, otvaranju izložbe će prisustvovati novinari, dok će ga publika moći naknadno pogledati na oficijalnom YouTube kanalu Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložbu će otvoriti Natalija Đuranović, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 31. 03. 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − ten =