Centar savremene umjetnosti – Izložba “U ritmičkom afinitetu”

Centar savremene umjetnosti najavljuje izložbu U ritmičkom afinitetu, renomirane umjetnice Jasmine Cibic, u saradnji sa projektom Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, koja će se svečano otvoriti u četvrtak 6 oktobra u 20h u galeriji Centar.

Izložba je mišljena kao mjesto susreta djela kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja sa umjetničkim postupkom Jasmine Cibic, koji skupa, utemeljeni u arhivskim istraživanjima, preplićući fragmente istorijskih lomova i potencijala stvaraju prostor za nove narative.

Izložbu otvara performativno izvođenje kompozicije U ritmičkom afinitetu.

Kompoziciju izvode soprani Zorana Latković, Nataša Jovović i Milica Lalošević

„U ritmičkom afinitetu“ je performativno djelo zamišljeno kao kompozicija za 3 ženska vokala i izvedeno u okviru izložbenog okruženja naročito osmišljenog od strane umjetnice Jasmine Cibic. Tekstovi su izvučeni iz Klauzule o Načelu najvećeg povlašćenja; principu koji je kamen temeljac multilateralnog trgovinskog sistema osmišljenog nakon Drugog svjetskog rata, koji je imao za cilj da zamijeni trenja i distorzije politike zasnovane na moći garancijama okvira zasnovanog na pravilima unutar kojih trgovačka prava ne zavise od ekonomskih ili političkih uticaja. Kompozicija je razvijena u saradnji sa umjetnicom i muzičarkom Barbarom Kingom Majevskom.

Izložba predstavlja film Poklon (The Gift) Jasmine Cibic, za koji je umjetnica dobila prestižnu Jarman nagradu za film 2021 godine.

Poklon je distopijska drama koja se kreće kroz istoriju političkih poklona realizivanih tokom Evropskih istorijskih sukoba.

Pored performansa i filma izložba će u ambijentu zidnih murala koje dizajnira Jasmina Cibic, predstaviti i djela kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja i to: Shuresh Sharma, Bez naslova II, Indija, Saleh Reda, Kompozicija, 1985., Egipat, Gurcharan Singh, Slika br.5, Indija, Mustafa El Razzaz, Akrilik na platnu, triptih, Egipat, Ted Carrasco, Torzo, Bolivija, Harfa Saung-Gauk, Burma, Tradicionalni narodni ksilofon, Indonezija i Gong, Indonezija.

Jasmina Cibic živi i radi u Londonu, bavi se filmom, skulpturom, instalacijom i performansom. U svojim radovima istražuje koncept takozvane „meke moći“ proučavajući kako se političke ideje sprovode kroz primjenu umjetnosti i arhitekture. Analizira načine na koje država koristi kulturnu produkciju da saopšti svoje težnje i preferirane aksiologije. Dosljedno koristeći arhivska istraživanja kao polazne tačke, umjetnica spaja istorijske datosti u nove performativne narative. Sceniranjem, citiranjem i ponovnim izvođenjem, skreće pažnju na sličnosti između scenske produkcije (stagecraft) i umjetnosti upravljanja državom (statecraft). Čini se da igra dvostruku igru: s jedne strane, dekodira mehanizme moći, dok sa druge gradi svoje alegorijske strukture.

Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja je projekat Centra savremene umjetnosti koji ima za cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe Centra, kao i povezivanje ove izuzetno vrijedne i bogate zbirke, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom. Namjera je da se kroz ovaj program u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala.

Projekat realizuje tim kustoskinja i konzervatorki i to: Marina Šaranović, Anita Ćulafić, Nađa Baković i Natalija Vujošević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 11 =