Centar savremene umjetnosti – Izložba “Ubrzana umjetnost” Mladena Blaževića


“Ulaskom u galeriju, posmatrač stupa na trkačku stazu i ulazi u sferu ubrzanja. Mladen Blažević je ovom izložbom pod nazivom Accelerated art (Ubrzana umjetnost) napravio iskorak i uvezao više priča u jednu dinamičnu cjelinu. Izložba targetira fenomen brzine u umjetnosti kroz teoretski i multimedijalni prikaz koji je dio umjetnikovog doktorskog istraživanje na temu: Estetika brzine – fenomen društvene akceleracije. Predstavljeno je nekoliko segmenata vezanih za temu brzine, naučne fantastike i zvuka koji zajedno grade jedinstvenu priču koja je uvijek suprotna našim unaprijed zamišljenim očekivanjima. Umjetnik se vješto poigrava sa posmatračem provodeći ga kroz svoju postavku označenom karting stazom sa jasnim smjernicima kroz galerijski prostor. Pored lucidnih ideja, umjetnik vješto vlada riječima, tako da određeni dio njegovih radova sadrži tekstove koji se mogu posmatrati kao zasebni umjetnički radovi. Koncept izložbe Mladena Blaževića ima za cilj ubrzavanje publike i umjetničkog djelovanja,” zapisala je u tekstu za katalog izložbe, istoričarka I teoretičarka umjetnosti Maša Vlaović.

Mladen Blažević je završio Srednju umjetnučku školu ”Petar Lubarda” na Cetinju 1995. Diplomirao je na FLU Cetinje u klasi prof. Branislava Sekulica 2000. Magistrirao je isto na FLU Cetinje, u klasi istog prof. Branislava Sekulića 2005. Doktorand je Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Saše Filipovića. Član je ULUCG od 2000 god. Ima samostalne crteže, slike, video radove, prostorne instalacije i printove, kao i jedan plitki reljef od terakote. Objavio je zbirku poezije, Art book, a pored toga, napisao je i tekstove pjesama za razne muzičke žanrove. Zato posjeduje sljedeće muzičke instrumente: električnu gitaru i gitarsko pojačalo, električnu bas gitaru i bubnjeve. Iz istog razloga ima i demo snimak muzičke numere, po njegovom tekstu, u kojoj on pjeva i svira bubnjeve. Radi na scenografij i kostimima u pozorištu, kao i režiji pozorišne predstave. Igrao je sporednu ulogu u igranom filmu i u pozorišnoj predstavi za djecu. Pored umjetnosti ili u vezi sa istom, bavi se i brzinskim sportom na zvaničnim takmičenjima. U umjetnosti ima tri nagrade, a u sportu dvije medalje. Zaposlen je i radi u Ustanovi kulture. Učesnik je u saobraćaju. Učio je ruski i engleski jezik. Ne govori ni jedan ni drugi.

“Bilježim šest promjena sopstvenog stanja, identifikujući ih kao promjene brzine, ubrzanja koje nazivam „Šest brzina umjetnosti“. Sa ciljem postizanja ubrzanja umjetnika koji treba da izazove ubrzanje sopstvene i opšte umjetnosti. Uslov za to je fizičko ubrzanje umjetnika u specifičnim uslovima koji izazivaju aktiviranje adrenalina pod čijim uticajem je došlo do stvarnih promjena unutar mog bića koje verifikujem u naučnom umjetničko istraživačkom radu, sa šest aspekata; naučnog akceleracija vremena u umjetnosti; filozofskog i estetičkog – akceleracija umjetničkog duha, psihološkog – akceleracija svijesti o umjetnosti; sociološkog – socijalna akceleracija odnosa prema ili ka umjetnosti (građanska akceleracija); fizičkog – akceleracija umjetnika unutar umjetnosti; prostornog – akceleracija prostora umjetničkog djelovanja. Rezultat postizanja ovih šest promjena brzina, ubrzanja, jeste postizanje po mom umjetničkom stavu, maksimalnog ubrzanja umjetnosti, koje nazivam „Sedma brzina“ – Stejtment umjetnika Mladena Blaževića.

Izložba Ubrzana umjetnost / Accelerated Art biće otvorena u utorak, 15. marta u 19h u Dvorcu Petrovića. Tom prilikom umjetnik Mladen Blažević izvešće performans. Kustoskinja izložbe je Milena Mijović Durutović.

Publika će izložbu moći pogledati do 15. aprila. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + twenty =