Centar za kulturu Tivat – književno veče   “Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica” prof. dr. Sofije Kalezić


KNJIŽEVNO VEČE

Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica –

     

          U četvrtak  veče 30.03.2023.  sa početkom u 19.00h u velikoj sali Centra za kulturu Tivat, biće održano književno veče “Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica” prof. dr. Sofije Kalezić.

    Promocija knjige „Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica“, koju je priredila prof. dr. Sofija Kalezić, doktor Metodike nastave jezika i književnosti u Crnoj Gori.  Član je Crnogorskog P. E. N. centra. Učestvovala je u radu brojnih naučnih skupova kod nas i u inostranstvu, od kojih se posebno mogu izdvojiti njena učešća 2014. godine na 19-tom bijenalu The University of Chicago u Ilinoisu (departman za slovenske jezike), na fakultetu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i na međunarodnoj naučnoj konferenciji Kroatistika na Sveučilištu Ivan Franko u Lavovu (Ukrajina), 2018. godine. Dobitnica je  nagrade “Dušan Kostić” za najbolje književno-kritičko djelo posljednje tri godine u Crnoj Gori također i Specijalne plakete časopisa „Komuna“ za 2020. godinu, koja se dodjeljuje za doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore. Dobitnica je Povelje za poseban doprinos montenegristici za 2021. godinu koju dodjeljuje FCJK. Zaposlena je kao redovna profesorica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.    

  Na promociji će govoriti recezentkinja, doktor književnosti, Andrijana Nikolić, i Zorica Joksimović, profesorica Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. Radi više od 30 godina u nastavi. Novinarka, književnica, recezentkinja, bavi se afirmacijom i publikovanjem đečijeg stvaralaštva, kao i razvijanjem medijske pismenosti kod đece.

  U muzičkom dijelu će nastupiti Maja Lukšić; studije je završila u Beogradu. Od 2005. god radi kao samostalni umjetnik solo pjevač, a od 2016. god, i kao jazz solista.

Ulaz slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =