Centar za kulturu Tivat – Monodrama „Potonja ura Njegoševa“

Monodrama „Potonja ura Njegoševa“, po tekstu Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovića, premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu. Izvođena je preko 1500 puta širom svijeta i dobijala brojne nagrade. Ulogu Petra II Petrovića Njegoša tumači poznati crnogorski glumac Slobodan Marunović.

Predstava prikazuje posljednje trenutke života pjesnika, filozofa, vladike i gospodara Crne Gore kroz njegovo dramatično suočavanje sa smrću, kroz preispitvanje u sve ono što je u vremenu ali i u onom što je slutnja u vječnost rezultirajući kao zapitanost čovjeka o životu, smrti, sudbini, bogu, ljubavi i uopštem smislu njegovog postojanja.

“Pozorišna umjetnost u Crnoj Gori ima impozantan broj značajnih i znamenitih dramskih umjetnika, neki od njih su dobilii visoka internacionalna priznanja, ali među svim tim scenskim velikanima nema niti jednog koga bi smo po istrajnom tumačenju Njegoševe duhovnosti – mogli upoređivati sa „Slobodanom Marunovićem.” – akademik Sreten Perović

Monodrama će biti prikazana u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, 10.02.2023. u 20h. Ulaz je 5 eura.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =