Centar za kulturu Tivat – Pozorišna predstava “Maškarate ispod kuplja”


Petak, 26.avgust 2022.g.

PURGATORIJE 2022.g.

Pozorišna predstava “Maškarate ispod kuplja”

Kazalište “Marina Držić” Dubrovnik

Ljetnja pozornica  Tivat u 21h

U takmičarskom program ovogodišnjih Purgatorija  biće odigrana pozorišna predstava”Maškarate ispod kuplja” kazališta “Marina Držića” iz Dubrovnika u petak 26.avgusta sa početkom u 21čas na Ljetnjoj pozornici Centra za kulturu Tivat.

Komad “Maškarate ispod kuplja” režirao je Paolo Tišljarić prema tekstu Iva Vojnovića, a u predstavi igraju: Ivana Gulin, Deni Sanković, Jasna Jukić, Srđana Šimunović, Izmira Brautović, Marija Šegvić, Hrvoje Sebastijan, Edi Jertec, Darija Mikulandra Žanetić, Angela Bulum / Paula Japunčić i Bojan Beribaka / Lukša Tomić uz članove Klapa Kaše (Luka Šerić, Marijo Anđelić, Alen Roki, Marko Palčok, Ante Džamarija i Vicko Dragojević).

O predstavi: Kažemo li da je Ivo Vojnović ekselentni predstavnik epohe moderne u hrvatskoj dramskoj književnosti, znači da smo na dragocjenom izvoru saznanja o piscu čiji su likovi rezultat introspektivne struje svijesti koja se u različitim razmjerama i odnosima kao podsticaj radnje, iskazuju u slojevima i rasponu kvaliteta, od psiholoških zakonomjernosti do socijalnih značenja društvene grupe kojoj pripadaju, i čija obilježja nose kao osobiti zaštitni znak u mišljenju, stavu i rečenog, kao koordinatama ugođaja kojim se ilustrira društvo, njegovi predstavnici i vrijeme drevnoga Dubrovnika s dinamikom njegovih mijena. “Maškaratama ispod kuplja” (1922.) Vojnović se, gotovo poslije dvadeset godina, vraća tematici rodnoga grada, pa svoju dubrovačku trilogiju, pretvara u tetralogiju. No, ponovno zaokupljen propadanjem vlastele, u ovoj drami sentimentalno – poetskih ugođaja i suzvučja protivnosti, koja je protkana opsežnim proznim komentarima i didaskalijama, usredotočuje svoje zanimanje na humanizaciju odnosa vlastele prema puku, tj. prema vlastitim službenicama, stoji u popratnom tekstu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 11 =