Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba “Iza onoga što oko vidi: papir kao eksperiment”


U poneđeljak, 12. aprila 2021. godine, sa početkom u 17h, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića, biće otvorena izložba “Iza onoga što oko vidi: papir kao eksperiment”, kustoski projekat istoričarke umjetnosti Nataše Nikčević.

Na izložbi učestvuje 13 crnogorskih umjetnika: Anka Burić, Roman Đuranović, Olivija Ivanović, Nada Kažić, Ljiljana Kolundžić, Maša Laković, Ana Miljkovac, Mihailo Pavićević, Ivanka Vana Prelević, Igor Rakčević, Katarina Švabić, Jovana Vujović i Nikolina Zuber.

U tekstu koji prati izložbu, kustoskinja Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala:

“Intencija izložbe Iza onoga što oko vidi je da otkrije kako crnogorski umjetnici formatiraju radove kada je papir shvaćen kao osnovna gradivna i konotativna jedinica djela. Papir neki umjetnici gužvaju, peku, upotrebljavaju kineski, salvete ili ga perforiraju, pa postaje dio instalacije. Drugu liniju istraživanja čine raznorodne upotrebe novinskog recikliranog papira za crtež, reljefne radove gdje je podloga i materijal, ili stvaraju radove u prostoru kao objekat, instalaciju ili skulpturu. Treća linija je korišćenje različitih ambalaža, kutija za tablete, kutija za cigarete ili lepenki, koje se kombinuju sa različitim tehnikama i negdje je to crtež, slika, grafika ili grafički princip strukturiranja djela. Na izložbi Iza onoga što oko vidi biće predstavljeni umjetnici koji sami kreiraju kutije tj. ambalažu i spajaju je sa crtežom.”

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Maja Dedić.

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, otvaranju izložbe će prisustvovati novinari, dok će ga zainteresovana publika moći pogledati naknadno na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 12. maja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 1 =