Cetinje – Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije

Fondacija Kreativne žene Crne Gore priprema projekat “Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“.

Projektom se želi revitalizovati muzička kulturna baština kroz multimedijalni koncept koncerta. U pitanju su muzikalije skraja 19 i početka 20 vijeka. Nepoznati strani kompozitori, inspirisani ljepotama Crne Gore, pisali su kompozicije, posvećene prije svega porodici Petrović. Muzikalije se čuvaju u Narodnom muzeju Crne Gore, kao vrijedna muzička baština, pa je zahvaljujući upravo tim sačuvanim muzikalijama, omogućena realizacija projekta. Multimedijalni koncept podrazumijeva i prikazivanje određenog filmskom materijala koji se odnosi na muziku iz tog perioda, pa je Crnogorska kinoteka značajno doprinijela da projekat poprimi multimedijalni karakter. Naravno, nije izostala ni pomoć Prijestonice Cetinje. Finansijsku podršku realizaciji projekta pružio je UNDP.

Koncert će se održati u utorak, 19. septembra 2023. godine u 19 časova u Svečanoj sali “Ivan Crnojević”, Vladin dom, Cetinje.

Fondacija Kreativne žene Crne Gore osnovana je s ciljem da pokaže i ukaže na snagu ženske inicijative, energije, duha i preduzetništva. Uzimajući u obzir zahtjevnost ovog projekta, nesumljivo je da im nije nedostajalo snage, energije, duha, a ni inicijative i preduzetništva.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × four =