Cetinje – Izložba i promocija memoara crnogorske prestolonasljednice Milice – Jute

Izložba pod nazivom “Juta i zemlja crnih brda” i promocija monografije “Memoari jedne njemačke princeze”, posvećene crnogorskoj prestolonasljednici Milici – Juti, održaće se u Njegoševom muzeju – Biljardi, u petak, 27.septembra u 19 časova, povodom 120 godina od vjenčanja njemačke princeze Jute fon Meklenburg-Strelic i prestolonasljednika Danila Petrovića.

Njemačka princeza Juta fon Meklenburg-Strelic i prestolonasljednik Danilo Petrović

Na izložbi koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i JU Muzeji i galerije Nikšić, biće prikazani dokumenti, fotografije, kao i lični predmeti i haljine prestolonasljednice Milice – Jute iz fonda Muzeja kralja Nikole, kao i autorski radovi dr Anastazije Miranović i mr Jelene Đukanović inspirisani njenom životnom pričom. Izložbu će otvoriti direktorica Muzeja kralja Nikole, Tatijana Jović, koja je zajedno sa Stanom Marušić njena autorka. Kustoskinje izložbe sa Tatijana Jović i Isidora Kovačević.

U izdanju Narodnog muzeja i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti biće promovisani Memoari prestolonasljednice Milice – Jute, iz zaostavštine vojvode Georga Aleksandra od Meklenburga, čiji ih je sin, sadašnji šef kuće Meklenburg-Strelic, veliki vojvoda Georg Borvin, ustupio dr Nedi Donat i Sandri Lembke. Na promociji Memoara govoriće istoričar umjetnosti, akademik dr Aleksandar Čilikov i dr Neda Donat, koja već deceniju proučava njen život i koja ih je prevela sa njemačkog na crnogorski jezik.

Juta fon Meklenburg-Strelic bila je vojvotkinja od Meklenburga i princeza od Meklenburg-Strelica, oblasti na sjeveru Njemačke. Nakon udaje za crnogorskog prestolonasljednika Danila, 1899. godine i prelaska u pravoslavnu vjeru uzela je ime Milica. Njeno ime, između ostalog se povezuje i sa osnivanjem golf kluba na Cetinju, koji je osnovan 1906.godine i bio je prvi golf klub na Balkanu.

Svoju veliku privrženost Crnoj Gori pokazala je za vrijeme Prvog balkanskog rata, kada se danonoćno angažovala na pomaganju borcima i prispjelim ranjenicima, rizikujući pri tome svoj život, jer su u Crnoj Gori izbile epidemije velikih boginja, tifusa i kolere.

Zajedno sa svojim suprugom prestolonasljednikom Danilom, napustila je Crnu Goru tokom Prvog svjetskog rata. Između dva svjetska rata bračni par je boravio u Francuskoj, u mjestu Kap Marten. Umrla je u Rimu 1946. godine, gdje je i sahranjena, samo sedam godina nakon smrti svog supruga Danila, koji je umro 1939. godine u Beču.

Izložba “Juta i zemlja crnih brda” biće otvorena do 1.marta 2020. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 2 =