Cetinje – Izložba „Otisak vremena – Stećci u Crnoj Gori” Anke Burić

Izložba “Otisak vremena – Stećci u Crnoj Gori”, akademika Anke Burić, otvorena je u utorak, 25. juna 2019. godine, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

BIOGRAFIJA

Anka Burić je rođena u Nikšiću, 30. aprila 1956. godine. Diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Dževada Hoze, 1981. godine. Na Akademiji Vytvarnych Umeni u Pragu, specijalizirala je kod profesora Ladislava Cepelaka (1982—1983), dok je magistarske studije završila 1983. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Branka Miljuša. Studijski je boravila u Parizu, u Site Internationale des Arts, 1984. godine.

Studijska putovanja: Grčka, Čehoslovačka, Njemačka, Francuska, Italija, SAD, Južna Koreja  i Egipat.

Redovna je profesorka na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na Odsijeku za grafiku.

Radovi joj se nalaze u mnogim značajnim muzejima, galerijama i kulturnim institucijama, među kojima su Narodni muzej Crne Gore na Cetinju, Nacionalna biblioteka u Parizu, Zavičajni muzej u Nikšiću, Muzej savremene umetnosti Beograd, Kabinet grafike Zagreb, Aleksandrijska biblioteka, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Za vanrednu članicu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabrana je 12. decembra 2003. godine, a za redovnu 19. decembra 2008. godine. Bila je predśednica Odbora za likovnu umjetnost CANU. Članica je ULUCG-a od 1981. godine.

Od 2011. godine ima status istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore.

Živi i radi u Podgorici i na Cetinju.

Izložbe:

Izlagala je samostalno na četrdeset izložbi — Nikšić, Titograd, Ljubljana, Beograd, Podgorica, Novi Sad, Herceg Novi, Sarajevo, Čačak, Apatin, Budva, Tivat, Skoplje, Seul, Pariz i Njujork.

Učestvovala je na preko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu — Nikšić, Titograd, Pariz, Cetinje, Beograd, Beč, Brisel, Sarajevo, Herceg Novi, Nikozija, Budimpešta, Kairo, Tokio, Hamburg, Rim, Bari, Vašington, Moskva, Keln, Insbruk, Ljubljana, Prag, Fredrikštade, Hajdelberg, Zagreb, Rijeka, Bielle, Gyora, Ibica, Solun, Aleksandrija, Asuan, Odesa, Kjoto, Pol de Vans …

Bila je učesnica izložbe „Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i British Council-a, 2018. godine u Galeriji „Miodrag Dado Đurić“.

Nagrade:

Dobitnica je 27 nagrada za grafiku i crtež, od kojih su najznačajnije:

  • Velika diploma za grafiku na II INTERBITEP-u u Tuzli (1982) (2004)
  • Veliki pečat Grafičkog kolektiva Beograd (1985)
  • Nagrada Milunović, Stijović, Lubarda na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a (1997)
  • Prva nagrada Zlatna presa na III internacionalnom Trijenalu grafike u Kairu (2000)
  • Trinaestojulska nagrada (2001)
  • Nagrada 39. hercegnovskog zimskog salona (2006)
  • Nagrada za stvaralaštvo „Braća Karić“ (2007)
  • Nagrada na Bijenalu, Galerija Osten, Skoplje (2012)
  • Nagrada IMAF — Internacionalna fondacija za muziku i umjetnost, Galerija svjetskog crteža — Osten, Skoplje (2014)


DIO IZLOŽENIH RADOVABe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − one =