Cetinje – Izložba poklonjenih radova povodom 20 godina galerije „Atelje DADO“


Prva od dvije izložbe povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja galerije „Atelje DADO“ biće otvorena na Cetinju, u petak, 24. juna u 20 časova. Na izložbi će biti predstavljen dio radova koje su tokom poslednje decenije poklonili umjetnici koju su imali samostalna predstavljanja: Mirko Ilić, Gorančo Đorđievski, Branko Lenart, Đanino Božić, Igor Grubić, Goran Micevski, Vlatka Vujošević, Brigita Antoni, Bertran Kel i Daniel Sambo Rihter, dok će na drugoj izložbi koja će biti otvorena krajem jula biti predstavljeni radovi Manuela Ialonardija, Alesandra Vanđija, Amira Džakovića, Jelene Pavićević, Helidona Đerđija, Goceta Nanevskog, Andreja Đerkovića i Bobe Mirjane Stojadinović.

Na domaćoj sceni koja je početkom 2000-tih počela da hvata korak sa zbivanjima u regionu, postaje vidljivija zahvaljujući generaciji mlađih autora i njihovom učešću na prestižnim smotrama umjetnosti došlo je do razgranavanja i profilisanja autorskih rukopisa. Mnogi od njih po globalnom pogledu na aktuelne okolnosti i univerzalnom jeziku mogu ravnopravno stajati uz prakse koje su prisutne na internacionalnoj sceni. Upravo je vrijeme uzleta i pojave jednog „novog talasa“ bilo trenutak formiranja moderno koncipiranog i progresivno orjentisanog izložbenog prostora. Atelje će brzo nakon osnivanja postati najdinamičnija jedinica Narodnog, odnosno Umjetničkog muzeja, sa jasnom profilacijom upravo u duhu stvaralaštva i ličnosti autora čije ime nosi. Radi pokrivanja više programskih ciljeva programska koncepcija struktuirana je od nekoliko segmenata: predstavljanja istaknutih domaćih i inostranih autora, promocija „mladih nada“ i afirmacija muzejskih fondova tri su ključna pravca djelovanja. Praćenje i promocija referentnih tokova savremenih umjetničkih praksi učinili su bližim opuse regionalnih autorki i autora koji bi se mogli nazvati nastavljačima tzv. Druge linije (Ješa Denegri) a unijeli su novu energiju i živost na domaću scenu. Kroz neposredne kontakte sa djelima i autorima/kustosima ostvaruje se edukativna misija muzeja i hvata korak sa aktuelnim promotivnim praksama usmjerenim ka široj publici. Razbijanje ustaljenih normi, izlazak van uskih lokalnih okvira, orijentacija ka internacionalnom prostoru, afirmacija angažovanog mišljenja i kritičkog djelovanja na polju vizuelne kulture dominantna su okosnica promišljanja i koncipiranja izložbenih aktivnosti Ateljea DADO. Kroz afirmaciju analitičnosti u pristupu savremenoj umjetnosti – bilo kroz pogled iskusnih stvaralaca ili mladog autora/ke razmatrane su teme koje direktno ili indirektno propituju mjesto umjetnika/ce u savremenom trenutku i njen/njegov odnos prema prošlosti, istoriji, životu…

Tokom druge decenije postojanja u Ateljeu je realizovano 65 izložbi i bar još toliko pratećih programa – stručnih vođenja, prezentacija, razgovora, radionica, (period od 2012. do 2019) koji s pravom Galeriju mogu svrstati među vodeće nosioce kulturnih kretanja u oblasti savremene umjetnosti u zemlji, ali smatrati relevantnom i van lokalnih okvira. Kao logičan nastavak praksi i profilacije uspostavljene u prvoj deceniji predstavljeni su projekti koji u svom djelovanju sadrže temeljno promišljanje koje podrazumijeva ne samo reagovanje na lokalne probleme sredina u kojima autori i autorke žive i stvaraju, već i njihov odjek i vezu sa širim društvenim kontekstom – zapisala je u tekstu koji prati izložbu kustoskinja galerije Mirjana Dabović Pejović.

Povodom obilježavanja jubileja publikovan je katalog koji objedinjuje sve aktivnosti u protekloj deceniji a koji će biti dostupan i na veb sajtu Narodnog muzeja.

Postavku radova napravile su istoričarke umjetnosti Ana Ivanović i Mirjana Dabović Pejović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − two =