Cetinje – Klavirski resital sarajevskog pijaniste Zlatana Božute

U saradnji sa Muzičkom akademijom u Sarajevu i Ministarstvom kulture, u petak 20 decembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova Muzička akademija organizuje Klavirski resital sarajevskog pijaniste Zalatana Božute. Mjesto koncerta Ministarstvo kulture na Cetinju. Na programu djela. Musorgskog, Debisija i Baha. Ulaz je slobodan.

Zlatan Božuta je rođen u Sarajevu 1991. godine. Školuje se u klasama profesora: Draženke Čanković, Milorada Jovanovića te Mirjane Jovanović.

Muzičku akademiju u Sarajevu upisuje 2010. godine, đe diplomira na Odsjeku za klavir u klasi van. prof. mr. Dragana Opančića 2014. godine.

Master studij na Odsjeku za klavir Muzičke akademije u Sarajevu, u klasi istog profesora završava 2017. godine, čime stiče titulu magistra muzičkih umjetnosti − klavir. Tokom školovanja učestvovao je na državnim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima na kojima osvaja brojne nagrade. Pohađao je majstorske radionice u zemlji i inostranstvu kod istaknutih umjetnika i muzičara kao što su: Kemal Gekić, Jurij Kot, Aleksandra Romanić, Christopher Taylor, Boris Kraljević, Ursula Opens, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Jerome Lowenthal, Jokut Mihailović, Hinko Haas, Zlata Maleš, Miroslava Lili Petrović, Manhattan String Quartet. Održao je niz solističkih klavirskih recitala i znatan broj nastupa kao solist na kolektivnim koncertima. Kao pijanista, ostvario je umjetničku saradnju sa Sarajevskom filharmonijom, kao i sa rezidentnim Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu i Gudačkim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu. Pored svojih umjetničkih i pedagoških aktivnosti, bio je član  popularnog sarajevskog Big benda (2011. – 2013.). Na polju kompozicije je ostvario saradnju sa renomiranim pozorišnim režiserom Alešom Kurtom, komponujući muziku za predstave Elizabeta Bam i Majstor i Margarita. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao asistent na Odsjeku za klavir – glavni predmet struke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 15 =