Cetinje – Međunarodni festival “Espressivo”


U poneđeljak, 15. avgusta 2022. godine počinje 13 međunarodni festivals “Espressivo”. program festivala će se realizovati u prostorijama Ministarstva kulture na Cetinju.

Festival ima poseban značaj za Muzičku akademiju, Univerzitet Crne Gore, Prijestonicu Cetinje i državu Crnu Goru. Festival je prilika za prezentaciju umjetnika iz Crne Gore, studenata i profesora Muzičke akademije.

Espressivo je festival umjetničke muzike. Razvija se kao festival koji je fokusiran na vrhunske interpretacije umjetničke muzike, ali i na stvaranje novih konteksta u kojima se umjetnička muzika može konzumirati, praviti, slušati, prezentovati. 

Ovogodišnji Espressivo nastavlja i još dublje elaborira ono što se pokazalo kao uspješan koncept prethodnih godina, u kojima je Espressivo rastao, kao sve relevatnije mjesto na kome se koncentrišu vrhunski dometi muzičke produkcije. 

Espressivo se održava na Cetinju, tokom ljetnjih mjeseci, kao festival zgusnutog programa, dnevnog i večernjeg. Programe izvode po broju i koncepciji raznovrsni, ali listom jako kvalitetni sastavi koji sviraju umjetničku muziku, bilo da se radi o interpretaciji „stare“ ili traganju za muzikom sadašnjosti, novom muzikom.

Naglasak se nalazi i na vrhumskim interpretacijama, kao i na traganju za novim oblicima „muzičkog mišljenja“, koji god kreativni oblik ili žanr ono imalo, od sviranja do komponovanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =