Cetinje – Multimedijalni projekat „Eros, krv i svetost“

 

 

18.09.2018.

Sinoć je na Cetinju realizovan pravi umjetničko-modni spektakl pred brojnim oduševljenim zvanicama iz svijeta umjetnosti,  kulture i društveno – političkog života. Ovoj svetkovini kulture u prijestonom Cetinju poseban doprinos je dao Gudački orkestar mladih, neposrednim izvodjenjem klasične muzike koja je pratila kompletno dešavanje. 

Istoimena izložba slika ciklusa Dimitrija Popovića i njegova identično naslovljena knjiga filosofsko-estetskog prosedea, posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni sa namjenski rađenom kolekcijom inspirisanom tim djelima, istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović, kontekstuirani su novim čitanjima umjetnosti i mode u svojevrsnom umjetničko-modnom projektu, koji je sinoć svečano otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

„Večeras na Cetinju imamo priliku da se na jedan nesvakidašnji način podsjetimo na priče čija će nas intrigantnost uvijek uzbuđivati, ali i tjerati na razmišljanje o zagonetnom odnosu čulnog i sakralnog. Kreacije Anastazije Miranović upečatljiv su označitelj ženske individualnosti, a njene korijene, između ostalog, nalazimo upravo u sudbinama Judite, Salome i Marije Magdalene, čije su akcije poslužile Dimitriju Popoviću da stvorio svojevrsni registar ženskog subjektiviteta i subverzivnosti.“ – kazao je Bogdanović.

Izložene slike, modna revija i klasična muzika u ambijentu Dvorskog trga i Njegoševe Biljarde ostvarile su prožimanje imaginarno-realnog svijeta, svijeta slike i stvarnog događaja – modnog performansa, obogaćenog odabranim kompozicijima Vivaldija i Baha u neposrednoj interpretaciji Igora Pejovića i Crnogorskog gudačkog orkestra mladih.          

Autorka projekta, dr Anastazija Miranović kazala je da je ovaj projekat nadgradnja njenog dizajnerskog rada, ujedno podsjećajući da ove godine obilježava desetogodišnjicu bavljenja modnim dizajnom.

„Uvijek sam modi prilazila na drugačiji način, baštineći u svom izrazu kulturnu baštinu, tradiciju i istoriju Crne Gore, a isto tako i savremenu umjetnost.“  istakla je Miranović.

Ona je pojasnila koliko je bilo zahtjevno odgovoriti zadatku i u modnom izražaju i materijalu predstaviti „tri žene“, a da to ne bude, kako je navela, previše provokativno, „već da zadrži finu erotičnost i suptilnost, a sa druge strane i zavodljivost“.    

Dimitrije Popović je kazao da naziv projekta proizilazi iz njegove identično naslovljene knjige, koja je posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni.

„One su tako zanimljivi likovi i sa likovne i sa literarne strane, koje sa svojim intrigantnim sudbinama čine da sam se, baveći njima, formirao sintagmu Eros, krv i svetost, jer se sva tri elementa odnose na svaku od tih žena“.

Organizatori projekta su Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, a kustostkinje Isidora Kovačević i Tatjana Jović. Izložba će biti postavljena u Biljardi do 25. marta.