Cetinje – Obilježen jubilej, 30 godina kontinuiranog izvođena kultne predstave „Potonja ura Njegoševa”U poneđeljak, 24. decembra 2018. godine, u Njegoševom muzeju — Biljardi upriličen je scenski performans povodom proslave jubileja, 30 godina kontinuiranog izvođena kultne predstave „Potonja ura Njegoševa”.
Monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića. U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrao je više od 1500 puta širom svijeta.

Brojnu publiku je na početku večeri pozdravila direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović koja je istakla veliko zadovoljstvo što se jedan ovako važan jubilej obilježava baš u Njegoševoj Biljardi.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, kazao je kako su rijetka djela pozorišne umjetnosti koja su uspijevala da se trideset godina održe na sceni, kao što je to slučaj sa predstavom “Potonja ura Njegoševa”.

“Jedan od razloga za tu dugovječnost “Potonje ure Njegoševe” zasigurno se krije u intrigantnosti teme, koja je budila znatiželju kako one pozorišno senzibilnije publike tako i običnih ljudi. Ipak, za višedecenijsku aktuelnost ove predstave zasluge treba prije svega tražiti u načinu i umijeću kojima je ovaj slojeviti tekst Slobodana Tomovića prenešen na scenu. Redukovana, ali značenjem zadojena režija Blagote Erakovića i Marunovićeva glumačka i psihološka razrada ključnih Njegoševih dilema, rezultirali su rijetko upečatljivim prikazom unutrašnje drame genija, koji broji posljednje sate u materijalnom svijetu svoje “burne brežine”.” – kazao je Bogdanović.

Prof. dr Sonja Tomović Šundić je istakla kako ova monodrama predstavlja jezički i misaono slojevito dramsko djelo koje je posvećeno Petru II Petroviću Njegošu, kao i da je njen autor uspio da suptilno izloži složenost Njegoševe misli i njegove filozofske ideje.

„U sinergiji sa njenom pozorišnom izvedbom, sa sjajnom interpretacijom Slobodana Marunovića, sa njegovom likovnom i sudbinskom predodređenošću da odigra Njegoša koji ima mitsku snagu ili vrijednost za svakog Crnogorca, njegova snaga da emocionalno, duševno i duhovno, fizički oživi lik na sceni jeste nešto što vjerovatno predstavlja sam fenomen po sebi i naravno uz sjajnu interpretaciju, režijska rješenja i režiju Blagote Erakovića. Dakle, sinergija između ovog slojevitog teksta, interpretacije i glumačkog umijeća Slobodana Marunovića i režijskog majstorstva Blagote Erakovića doprinijela je da ova predstava traje tri decenije i da bude igrana gotovo na svim scenama i tačkama naše planete.“ – kazala je Tomović Šundić.

Reditelj Blagora Eraković kazao je da je ovo jedan bezvremeni tekst genijalnog pisca o “Potonjoj uri”.

„U “Potonjoj uri Njegoševoj” Slobodan Tomović gotovo proriče jer vjerovatno filozofi imaju neko posebno čulo da osjete vrijeme koje će doći. A sama aktuelnost teksta me snažno privukla, prosto predosjećajući neku sudbinu koja nas čeka, koja čeka Crnu Goru i crnogorski narod za sve ovo što nam se dešava u zadnjih 30 godina. – kazao je Eraković.

Ovaj događaj organizovali su Narodni muzej Crne Gore i Prijestonica Cetinje.