Cetinje – Održano autorsko veče Kemala Musića u biblioteci ,,Njegoš”


Piše: Božidar Proročić


Sinoć  je u prepunoj sali JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš “ održano autorsko vče istaknutog pisca, esejiste, književnog kritičara i direktora Ratkovićevih večeri poezije gospodina Kemala Musića.

Kemal Musić, rođen 1972. godine u Godijevu kod Bijelog Polja. Objavio je romane „Žig, „Nešto nalik punom mjesecu“ i „Nedokazive istine Lameka Ćisuma“, te zbirke priča, pripovijedaka i reportaža „Zasjeda“, „Luda kuća“, „Kad su vukovi gladni biće oštra zima“, „Priče o malim i velikim čudima“ (sa Radomanom Čečovićem) i izbor iz crnogorske kratke priče „Zborno mjesto“ (sa Bogićem Rakočevićem), a uskoro će izaći iz štampe i monografija „White Field Jazz Festival – Potencijali i razvoj kulturnih događaja“. Dobitnik je književnih nagrada „Avdo Međedović“ i „Odzivi“, novinarske nagrade „Boško Pušonjić“ za reportažu i nagrade Društva crnogorskih novinara za knjigu reportaža. Bio je dugogodišnji urednik rubrike za kulturu i novinar Revije „Polje“, novinar i pisac reportaže u beogradskom „Danasu“, podgoričkih listova „Publika“ i „Republika“, novinar crnogorske novinske agencije MINA i drugih crnogorskih i srbijanskih medija. Deset godina je radio u Kancelariji za odnose sa javnošću Opštine Bijelo Polje. Priče su mu prevođene na engleski, francuski, slovenački i albanski jezik. Zastupljen je u čitankama, studijskim programima, leksikonima, antologijama i izborima proze. Direktor je Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“.

Profesor Veljko Đukanović je istakao: ,,Književno stvaralaštvo Kemala Musića ima korijen u narodnoj tradiciji kraja iz kojeg pisac potiče. Upravo, pisac se javlja kao hroničar priča koje su se gomilale stoljećima i bile prepričavane u dugim noćnim satima kako bi se prekratilo vrijeme. On je bio aktivni slušalac, a kada je došlo vrijeme da te priče „progovore“ svojim jezikom, bio je spreman da, kroz usta svojih junaka i svojeg „alter ega“ iznese na vidjeloistine o pojedinim događajima, vremenima i ljudima.

Njegovo djelo „Nedokazive istine Lameka Ćisuma“ predstavljaju prisjećanje glavnog junaka, alijas samog pisca, na neke događaje koji su se dešavali u prošlosti i davanje svojeg mišljenja o njima. Događaji se nadovezuju jedan na drugi, priča kao da sama teče, posljedica se nadovezuje na uzrok i pričanje se nastavlja u nedogled. ”

Književni kritičar Božidar Proročić je istakao: ,,Cjelokupno dosadašnje stvaralaštvo Kemala Musića bez obzira na vrstu, obim i vrijeme nastanka, pojedinačno odlikuje osobeni kritički senzibilitet, kao i visoka književnoteorijska i književnoistorijska vrijednost, koji su već potvrđeni njegovim prethodnim objavljivanjem u periodičnim publikacijama. Kemal Musić  je jedan od rijetkih koji je uspješno spojio novinarsku preciznost i proznu imaginaciju. Musić nas tematskom širinom, dubinom sagledavanja stvarnosti, ali i ne tako daleke prošlosti, snagom svog unutrašnjeg doživjljaja, bistrinom misli i proznim pristupom, uvodi u svijet svojih romana, ali i kratkih priča. Autor ovo postiže tako što pušta da vizuelni detalji osvoje čitaočevu pažnju.”

Sam autor na kraju ove večeri je istakao da mu predstavlja čast da u najstarijoj biblioteci u Crnoj Gori predstavi svoje stvaralaštvo. Posebno je istakao da je njegov roman ,,Žig“ i kratke priče „Nedokazive istine Lameka Ćisuma“, uz njegova ostala djela predstavjaju samu nit pripovjedača i povezanost sa čitaocem. On je na samom kraju uručio dio izdanja ,,Rakovićevih večeri poezije” na poklon Osnovnoš školi ,,Njegoš” koje je u ime škole primila profesor književnosti Ljiljana Perišič i osnovnoj školi ,,Lovćenski partizanski odred” koje je u ime škole primio direktor Veljko Đukanović. Izvode iz Musićevih djela govorio je učenik Vasilije Đukanović a muzička pratanja na violini je bila učenica Iva Vučković a na gitari učenik Aleksa Pravilović svi učenici osnovne škole Lovćenski partizanski odred.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − one =