Cetinje – Omaž Dušanu Vukotiću

 

Crnogorska galerija Miodrag Dado Djuric

 
 
 

U petak, 7. februara s početkom u 18 h, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju (IV sprat) održaće se predavanje u čast jugoslovenskom oskarovcu, reditelju, scenaristi, majstoru animiranog i igranog filma Dušanu Vukotiću.

U okviru programa biće prikazana dva animirana filma – Surogat, za koji je dobio Oskara 1962. godine i Krava na mjesecu (1959).

O Dušanu Vukotiću će govoriti Ljiljana Zeković, direktor Umjetničkog muzeja Narodnog muzeja Crne Gore, Gojko Kastratović, reditelj i producent, Andro Martinović, reditelj, glavni urednik Crnogorske kinoteke i Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore.

Organizator događaja je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom.

  

Dusan VukoticDušan Vukotić VUD, reditelj, scenarista, crtač, animator i karikaturista, rođen je u Bileći 7. februara 1927. godine.

Srednju školu završio je u Titogradu. U Zagrebu je studirao arhitekturu. Bio je redovni profesor na Akademiji za kazalište, film i TV u Zagrebu. Jedan je od osnivača u svijetu poznate „Zagrebačke škole“ animiranog filma. Realizovao je kao kompletan autor (scenarista, glavni crtač, glavni animator i režiser) 35 animiranih filmova u tehnici klasične animacije i kombinovanoj tehnici animiranog i snimanog filma.

Realizovao je 3 dugometražna igrana filma: Sedmi kontinent, Akcija stadion i Gosti iz galaksije – prvi jugoslovenski igrani film iz oblasti naučne fantastike. Autor je većeg broja zapaženih namjenskih i edukativnih filmova iz oblasti medicine i tehnoloških procesa. Dobitnik je velikog broja međunarodnih nagrada i priznanja na festivalima širom svijeta (Evropa, SAD, Južna Amerika, Azija).

Vukotić je 1962. godine dobio najveću svjetsku filmsku nagradu Oskar za film Surogat. To je prvi Oskar za animirani film koji je Američka filmska akademija dodjelila jednom autoru izvan SAD.

SurogatVukotić je 1969. godine dobio najveće jugoslovensko priznanje – nagradu AVNOJ-a. Dobitnik je nagrade SR Hrvatske Vladimir Nazor, nagrade grada Zagreba, nagrade 13. jul, nagrade SUBNOR-a Jugoslavije 4 jul i nagrade Oslobođenje Titograda.

Međunarodnom nagradom za životno djelo „za izuzetan doprinos umjetnosti animacije“ nagradila ga je Međunarodna asocijacija crtanog filma 1987. godine.

Pored praktičnog rada bavio se i teoretskim radom iz oblasti likovne kulture i filmskog stvaralaštva.

U izdanju Focal Press – London objavljen je njegov teoretski rad iz područja grafičke i slikarske transpozicije u knjizi Visual scripting.

Godine 1971. Vukotić je izabran za redovnog člana Američke filmske akademije.

Bio je redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Umro je u Zagrebu 1998. godine.