Cetinje – Omaž ukrajinskom pjesniku Vasilju Stusu

JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”, u utorak, 16. aprila 2019. godine, u 18 časova, priređuje omaž ukrajinskom pjesniku Vasilju Stusu. O poznatom ukrajinskom pjesniku i publicisti govoriće Nataliya Fiyalka, otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i Božidar Proročić, publicista.

U programu će učestvovati i učenici osnovnih škola “Lovćenski partizanski odred” i “Njegoš”, dok će ih na gitari pratiti učenik Osnovne škole za muzičko obrazovanje “Savo Popović” Aleksa Pravilović.

Vasylj Stus* (ukr. Василь Семенович Стус); (Ukrajina, Rahnivka, 1938. – Rusija, Kučino, 1985.); je ukrajinski pjesnik i publicist, politički disident u Sovjetskoj Ukrajini, jedan od najistaknutijih aktivista za zaštitu ljudskih prava, zaštitu ukrajinskog jezika i prava na slobodu pisane riječi. Godine 1985. nominiran je za Nobelovu nagradu za književnost. U 2005. godini posmrtno mu je dodijeljeno visoko priznanje «Heroj Ukrajine».

Stus je zbog svojih javno iznešenih političkih stavova i protesta zbog pritvaranja ukrajinskih intelektualaca pritvoren na ukupno 23 godine, a sva njegova kvalitetna književna djela bila su zabranjena u cijelom Sovjetskom Savezu. Dio vrijednih književnih djela namjerno je uništen po nalogu KGB-a. Nakon protesta izgladnjivanjem 1985. godine, Stus je umro kao politički zatvorenik u jednom od sovjetskih logora u središnjoj Rusiji.

* Biografija preuzeta sa hr.m.wikipedia.org