Cetinje – Otvorena izložba radova Andrije Krstulovića

 

ministarstvo-kulture-zgrada

 
 

U petak, 09. septembra 2016. godine, u Ministarstvu kulture otvorena je retrospektivna izložba skulptura i crteža hrvatskog umjetnika Andrije Krstulovića. Izložbu je otvorila generalna direktorka Direktorata za kulturno i umjetničko stvaralaštvo, Dragica Milić.

 

izlozba-andrije-krstulovica-2

 

Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a na inicijativu Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Kotor i Hrvatske matice iseljenika, podružnice Split.

Direktorka Milić kazala je na otvaranju da je Andrija Krstulović, uz hrvatsku, takođe dio crnogorske istorije umjetnosti, pa je zato sasvim prirodno da se ovaj kulturni događaj upriliči u Crnoj Gori, zemlji među čijim se najvećim simbolima nacionalne kulture nalaze i djela koja je Krstulović stvarao.

“Ako u crnogorsko-hrvatskim relacijama tražimo najčvršće veze, onda su to svakako kulturne. Kultura je prostor koji je ujedinio duh ova dva naroda, razvijao međusobno razumijevanje i pokazivao našu bliskost. Tom prostoru pripada i Andrija Krstulović” rekla je Milić, dodavši da će ime ovog umjetnika ostati upamćeno u crnogorskoj istoriji umjetnosti.

 

dragica-milic

 

Na otvaranju je govorila i Danijela Vulović u ime HGD-a, Branka Bezić Filipović u ime HMI, Split, te Vesna Vičević u ime Matice crnogorske.

 

izlozba-andrije-krstulovica-3

 

U pratećem dijelu programa nastupio je dječji mandolinski orkestar HGDCG ”Tripo Tomas” iz Kotora, a prikazan je i film o životu vajara Andrije Krstulovića.

Izložba “Prizori zaustavljeni u vremenu” omaž je čuvenom vajarskom majstoru iz Splita, Andriji Krstuloviću, među čijim najznačajnijim radovima su i skulptura Petra II Petrovića Njegoša i Karijatide na Lovćenu.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 5 =