Cetinje – Otvorena izložba umjetničkih djela crnogorskog slikara Mata Đuranovića

Večeras je na prvom spratu Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ po prvi put otvorena izložba umjetničkih djela crnogorskog slikara Mata Đuranovića. Na otvaranju je govorila direktorica Narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović, a izložbu je otvorila kustostkinja, istoričarka umjetnosti, Snežana Ivović.

„Matova djela, otvorena u iskazivanju sopstvenog stava, specifične poetike i načina likovnog transponovanja, nesumnjivo su, od svojih početaka do krajnjeg ishodišta doživljavala transformaciju višeg čina. Iza Mata Đuranovića je ostalo bogatstvo, koje svjedoči o jednoj posebnoj, autentičnoj i svestranoj ličnosti. Ovo je prilika da se kulturna javnost podsjeti, na jedan mnogima nedovoljno poznat, slikarski opus koji zavređuje, ali i obavezuje, da se istraži i valorizuje kao vrijedno i dragocjeno nasleđe crnogorske kulturne baštine.“ – kazala je Ivović.

Radovi predstavljeni na izložbi su rađeni u tehnici ulja na platnu, a izložen je i manji broj crteža i akvarela. Publika će imati priliku da ih vidi do 7. decembra, 2018. godine.

Mato Đuranović je dobitnik Trinaestojulske nagrade za slikarstvo (1962) i Oktobarske nagrade grada Herceg Novog za doprinos kulturnoj ponudi hercegnovske opštine osnivanjem likovne galerije u svojoj rodnoj kući u Đurićima (1972). Umro je u Meljinama 21. februara 1973. godine.