Cetinje – Otvorena izložba ”Zašto nema velikih muških umjetnika?”

GALERIJA “MIODRAG DADO ĐURIĆ”, CETINJE – UTORAK, 3. JUL 2018.

 

 

PROJEKAT PERCEPCIJE ZAPOČEO REGIONALNU TURNEJU

 

U prisustvu brojnih zvanica i ljubitelja umjetnosti, svečano je otvorena izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i British Council-a.

Izložbu ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ čine radovi najpoznatijih savremenih britanskih i crnogorskih umjetnica: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw,  Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel  Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin.

Koncept izložbe osmislila je kustostkinja Natalija Vujošević, koja svojim ironičnim narativom ukazuje na manju zastupljenost i neravnopravan položaj ženskih umjetnica.

Na otvaranju su govorili britanska ambasadorka Alison Kemp, ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, direktorica British Council-a Vanja Madžgalj i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović.

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, rekao je da ono što ovu izložbu čini posebno bitnom, jeste fokusiranost na one teme koje su i poslije izvojevanih sloboda ostale u zoni tabua za većinu umjetnica i da je ovakvim konceptom kustoskinja Natalija Vujošević unijela bitnu dozu intrige u vremenu u kojem umjetničke akcije sve teže uspjevaju izazvati one kreativne ekcese koji moraju postojati između umjetnosti i društvene stvarnosti. Ministar je, takođe, rekao da izložba “Zašto nema velikih muških umjetnika?” nastavlja trend umjetničkog istraživanja Galerije “Miodrag Dado Đurić”, čime se ovaj prostor dodatno potvrđuje kao jedna živa i intrigantna umjetnička scena na kulturnoj mapi Prijestonice i Crne Gore.

Ambasadorka Kemp je otvarajući izložbu rekla da su crnogorske umjetnice dokaz izvanrednog kreativnog potencijala svoje zemlje. Ova izložba je odličan primjer kako se saradnjom u regiji može doći do velikih rezultata i predstaviti se najveća imena savremene umjetnosti.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović rekla je da su ”Percepcije” okupirale regionalnu pažnju, a da je ova izložba okupila potentnu, žensku kreativnu energiju u želji da prezentira, ista otvorena pitanja žene umjetnice, žene današnjice u svim mogućim/nemogućim izazovima i oklonostima savremenog društva i da se nada da će ova izložba biti još jedan snažan podsticaj nastavka uspješne saradnje Narodnog muzeja Crne Gore sa British Council-om i Ambasadom Velike Britanije u Crnoj Gori, u kontekstu unaprijeđenja i intenziviranja međusobnih odnosa.

Nakon otvaranja održan je koncert kantautorke Ane Ćurčin, a samom otvaranju je prisustvovao veliki brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Crne Gore i regiona kao što su Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske; Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja, glumica Dubravka Drakić i mnogi drugi.

Jedan od ciljeva ove izložbe je svakako da usmjeri pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti u umjetnosti i širem društvenom kontekstu, pa će tim povodom već narednog dana, u srijedu, 4. jula 2018. u 18.00 biti organizovana panel diskusija na temu “Umjetnost i društvo”, na kojoj će govoriti eminentne teoretičarke Marina Gržinić i Jelena Petrović. Iste večeri, nakon panela, publika će imati priliku da upozna neke od umjetnica čija djela su dio ove izložbe, a u razgovoru će učestvovati i Sarita Vujković.

Izložba “Zašto nema velikih muških umjetnika?” biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” do 28. avgusta 2018.